Alguna vegada t'has plantejat fer una dieta ràpida? Has sentit parlar dels seus riscos? El principal perill de les dietes ràpides rau que concentren la seva efectivitat en l'excés d'un determinat tipus de nutrients i la insuficiència d'altres, la qual cosa provoca en l'organisme desequilibris poc recomanables. S'aprima ràpid; sí. Però a compte de perdre líquids, massa muscular i poc greix, que és el que realment interessa. A més, en finalitzar la dieta es recupera en poc temps el pes perdut i fins i tot algun quilo més, amb la qual cosa els resultats finals no són els que esperem.

Diferents dietes amb dèficits de nutrients

dietes rapidas
dietes ràpides

En funció del tipus de dieta ràpida que se segueixi, els riscos són diferents, i els podem resumir en aquests:

  • Dietes pobres en proteïnes: a aquest grup pertanyen la dieta de l'aranja, la del iogurt, la de la pasta, la de la carxofa, la de la patata, etc. La pèrdua de pes es concentra a la massa muscular i proteïnes viscerals (les contingudes als òrgans vitals: cor, ronyons, etc.). Causa un descens de la pressió arterial i pot produir arrítmies difícils de tractar.
  • Dietes riques en proteïnes i pobres en hidrats de carboni: la dieta Atkins, les dietes dissociades o la dieta Montignac són algunes d'elles. Es basen a menjar carn, ous i altres aliments hiperproteics, i es limiten considerablement o se suprimeixen els aliments rics en hidrats de carboni: cereals i derivats, patates, llegums, verdures, hortalisses i fruita. Una dieta d'aquest tipus pot originar la pèrdua de massa òssia, danys renals, fatiga i marejos, a més d'afavorir la deshidratació i l'augment del colesterol i triglicèrids, que són importants factors de risc cardiovascular, o de l'acetona, la qual cosa pot portar a una hipoglucèmia.
  • Dietes riques en greixos i colesterol: aquestes dietes ràpides són de les més perilloses i, tanmateix, d'ús freqüent. Es basen a substituir els hidrats de carboni per greixos, la qual cosa implica un augment del colesterol i la glucosa, la qual cosa incrementa el risc cardiovascular. Es perd pes molt ràpidament, però es recupera immediatament quan finalitza la dieta i tornen a prendre hidrats de carboni.
  • Dietes sense greixos: eliminen qualsevol tipus de greix, ja sigui d'origen animal o vegetal, la qual cosa pot portar que pot produir-se un dèficit orgànic d'àcids grassos essencials i vitamines que necessiten els greixos per a la seva absorció en l'organisme (A, D, E).
  • Altres dietes: totes aquelles que són altament restrictives o que consisteixen a consumir un aliment determinat (aranja, patata, carxofa, etc.) en grans quantitats. Són altament desequilibrades des d'una perspectiva nutricional i solen ocasionar problemes digestius i fins i tot algun tipus de trastorn psíquic, en trencar el ritme alimentari normal (ansietat, depressió, etc.)

Així que les dietes, com sempre diem, han de basar-se en una pauta mèdica i personalitzada, tenint en compte cada persona, i amb objectius a mitjà i llarg termini.