No és de les més conegudes, tanmateix la dieta nòrdica és una dieta que es basa en els aliments procedents dels països nòrdics i que pot ser interessant per al nostre organisme. Per dur a terme amb èxit aquesta dieta és important conèixer la piràmide dietètica del Mar Bàltic. Principalment aquesta dieta es basa en el consum de peix gras, peix magre, fruites, baies, vegetals, lleguminoses i cereals integrals; en aquesta dieta es promou l'ús de l'oli de canola o oli de colza.

Una dieta avalada per l'OMS

Si busquem online, podem trobar infinitat de dietes, tanmateix, molt poques estan avalades per un organisme de salut, en aquest cas l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS va confirmar que aquesta dieta com a model alimentari té importants beneficis per a la nostra salut.

És una dieta que es pot adaptar a qualsevol país o ciutat, ja que l'objectiu és augmentar en gran proporció el consum de verdures, hortalisses i fruites i reduir el consum de carn, reemplaçar-lo per peix (en la mesura que es pugui) i reduir al màxim el consum d'aliments grassos, processats i dolços.

Aquesta dieta és molt semblant a la dieta mediterrània; tanmateix, la diferència més gran és que en la nòrdica s'utilitza oli de canola o colza, en canvi en la mediterrània s'utilitza l'oli d'oliva.

dieta nordica
dieta nordica

Respecte a les fruites es recomanen les baies i els fruits del bosc, per als vegetals s'emfatitzen en els de full verd com els espinacs, bledes, col de cabdell o col; i hortalisses d'arrel com les pastanagues, remolatxes o raves. Contínua amb el consum de cereals en forma de gra en la seva forma processada, com la civada, el sègol i l'ordi.

El peix és la font de proteïna més important, per als que s'utilitzen alguns com el salmó, l'areng i el verat; els peixos magres com el lluç, l'halibut o peix mantega i el bacallà. Es recomana el seu consum diverses vegades a la setmana i així poder reduir el consum de carn.

També es troben els lactis que en aquesta dieta se suggereixen els fermentats com el quefir que és molt comú a Finlàndia i Suècia.

Beneficis de la Dieta Nòrdica:

L'OMS va assenyalar que aquesta dieta ajuda a reduir el risc de tenir malalties com la diabetis, el càncer o malalties cardiovasculars que estan associades als riscos de tenir obesitat i que es cataloguen com malalties no transmissibles. Així mateix, investigacions han assenyalat que aquesta dieta pot ser útil per baixar de pes.

Un altre benefici important d'aquesta dieta és sobre el medi ambient, ja que aquesta dieta incentiva el consum de plantes per reduir el consum de carn. A més, motiva les persones a consumir productes de temporada, que estiguin frescos, siguin sostenibles i locals.