En termes generals, qualsevol canvi significatiu en el color o el desenvolupament de dolor i bonys de la llengua poden indicar un problema de salut. Tanmateix, hi ha una àmplia gamma de possibles canvis a la llengua i cada un d'ells indica una qüestió diferent.

Una llengua sana sol ser de color rosa, però, així i tot, pot variar lleugerament en tons foscos i clars.

Un dels primers símptomes que una llengua presenta problemes de salut és el que tingui un canvi significatiu en el color del to rosat normal que estem acostumats a veure en ella. Altres signes de preocupació poden incloure dolor al menjar, beure i empassar-se, així com l'aparició de bonys i protuberàncies.

A continuació veurem les possibles causes de les anomalies de la llengua segons el color. Si notes alguna variació com les que s'assenyalen, hauries d'anar al teu metge immediatament perquè realitzi un diagnòstic.

Llengua blanca

Les taques o línies gruixudes i blanques a la llengua són un dels problemes més comuns que poden afectar una llengua sana. Algunes causes són inofensives, mentre que d'altres necessiten medicació i atenció acurada.

  • Candidiasi oral

Una possible causa és la candidiasi oral. Ho causa el fong Candida albicans, creant pegats gruixuts, que van des del color blanc al verd, semblants al mató, en la part superior de la llengua, així com a l'interior de les galtes.

  • Liquen pla oral

El liquen pla oral consisteix en l'aparició de línies blanques en la part superior de la llengua, similars a l'encaix. Encara que és important obtenir un diagnòstic adequat per a aquesta afecció, el liquen pla oral generalment desapareix per si sol sense tractament.

  • Leucoplàsia

La leucoplàsia consisteix en taques blanques gruixudes a la boca i la llengua. A diferència del fong que causa la candidiasi oral, la leucoplàsia ocorre a causa del creixement excessiu de cèl·lules a la boca.

Un dentista generalment diagnostica els casos de leucoplàsia. Alguns d'ells són benignes, mentre que d'altres poden conduir el càncer.

Llengua vermella

Les següents condicions poden fer que la teva llengua es vegi vermella o morada en lloc de rosada.

  • Llengua geogràfica

De vegades, les taques vermelles amb vores blanques a la llengua poden ser un signe d'una afecció anomenada llengua geogràfica. El nom es refereix a l'aparença d'un mapa de pegats de la llengua. Afecta al voltant del 2 per cent de les persones en tots els grups d'edat.

Aquesta condició generalment és inofensiva, encara que els pegats poden canviar de posició amb el pas del temps.

  • Deficiències de vitamina B

Una llengua vermella també pot indicar deficiències de vitamina B. Aquest és particularment el cas de l'àcid fòlic (vitamina B 9) i la cobalamina (vitamina B 12).

A mesura que aquestes deficiències vitamíniques es resolen, es nota una millora en l'aparença de la llengua.

Lengua en tonos morados
Llengua en tons morats / Unsplash
  • La malaltia de Kawasaki

La malaltia de Kawasaki és una afecció més greu que és més comuna en nens menors de 5 anys. Provoca febre alta juntament amb una aparença de maduixa a la llengua.

No tots els casos són potencialment mortals, però la malaltia de Kawasaki pot augmentar el risc de complicacions cardíaques si no es tracta.

  • Escarlatina

L'escarlatina, que coincideix amb la faringitis estreptocòccica i és una altra afecció greu que requereix un tractament immediat. Igual com la malaltia de Kawasaki, l'escarlatina pot fer que sembli que la llengua té maduixes a sobre, presentant en ocasions grans protuberàncies.

Llengua groga

Un color de llengua sovint menys greu és el groc, causat sobretot per un creixement excessiu de bacteris, causa principalment la llengua groga. Altres causes poden incloure el tabac, determinades vitamines, la psoriasi i, fins i tot, de vegades, la icterícia.

  • Negra i peluda

Una llengua negra i peluda pot semblar preocupant, però generalment és inofensiva. Sol ser causada per un sobrecreixement bacterià. La llengua pot veure's de color groc fosc, marró o negre. A més, les papil·les poden multiplicar-se, oferint aquest aspecte pelut.

Aquesta condició de la llengua pot desenvolupar-se a partir d'una mala higiene bucal, per prendre antibiòtics, per una diabetis i per tractaments de quimioteràpia.

  • Adolorida i plena de bonys

El dolor i els bonys poden ser preocupants si també s'experimenta dolor. Poden deure's al tabac, l'aparició d'aftes, per mossegar-se accidentalment la llengua i per ardor a la llengua per ingerir aliments o líquids calents.

Si el dolor i els bonys no desapareguessin en un parell de setmanes, podria arribar a ser un signe de càncer oral i caldria consultar amb un metge immediatament.