Fa gairebé dos anys el Parlament va aprovar una nova llei d’atenció de la salut bucodental. Tot i que sigui un fet desconegut per molts, Catalunya és pionera en aquest àmbit i té servei de dentista públic. Es pot accedir a través dels Centres d’Atenció Primària, però la realitat és que en els primers anys d’implementació la llei no s'ha aplicat de la mateixa manera a tots els territoris. Fins ara, la Seguretat Social ha cobert pocs tractaments i s'han generat una llargues llistes d'espera, en alguns casos de fins a tres mesos. Des de Salut asseguren a RAC1 que aquest 2022 els serveis s'estan ampliant i auguren que cada cop s’aniran incorporant més dentistes als CAP arreu del país. 

 

Quins serveis ofereix ara mateix el dentista públic de Catalunya?

La llei que va aprovar el Parlament vol ampliar progressivament la cartera pública de serveis bucodentals. Ara les prestacions són les més bàsiques i estan garantides sobretot pels col·lectius més vulnerables, però s’ha fixat el termini de cinc anys per aconseguir l’accés universal de tota la població a tots els tractaments. 

En adults, de moment, els dentistes públics tracten els casos més simples o urgents, com ara infeccions i inflamacions, ferides, traumatismes, extraccions de dents, revisions de les mucoses i alguns problemes maxil·lofacials. En la majoria de casos aquests professionals es dediquen a fer prescripcions farmacològiques i s’atenen els pacients des del mateix ambulatori. En el cas dels menors de 14 anys, les embarassades i els pacients més vulnerables, les prestacions són més àmplies i també contemplen empastaments, tartrectomies, implants, segellaments o tractaments relacionats amb determinades malalties. En aquests casos, les llistes d'espera són molt menors.

La manca de recursos

En aquests moments al nostre país només hi ha uns 300 dentistes públics, una xifra lògicament insuficient i que fa que no es puguin cobrir necessitats tan comunes com les pròtesis o els empastaments, així com tampoc cap mena de tractament estètic com els blanquejaments. Tanmateix, la llei de salut bucodental contempla que aviat s’hi afegeixin més prestacions com endodòncies, neteges de boca i tractament preventius, tot i que de moment no hi ha cap calendari sobre la taula.

Segons la darrera enquesta de Salut Pública, el 60% de catalans fa més d’un any que no van al dentista i en la majoria de casos argumenten que és per manca de recursos. El 52% de les persones més afavorides hi havien anat en els darrers mesos, mentre que entre la població amb menys recursos només ho havia fet el 28%. Així doncs, tot i ser part essencial de la nostra salut, la salut bucodental sempre ha estat la gran oblidada per la manca de recursos i la poca conscienciació social que hi ha al respecte.