La col és un vegetal molt popular i és coneguda per les seves propietats medicinals. Entre ells, es creu que conté productes químics que prevenen el càncer, l'alzheimer o l'envelliment.

La història de l'ús medicinal de la col es remunta a l'Antiga Grècia, quan es feia servir el suc fresc de la col blanca per tractar els ulls adolorits o infectats. Els romans i egipcis bevien suc de col abans dels menjars per evitar la intoxicació.

Molts beneficis i diversos tipus de cols

Diferents tipus de cols

Existeixen diferents tipus de cols, i aquestes poden ser consumides crues o cuits. El sabor d'aquesta varia, però són aliments rics en vitamines, ferro, i potassi, i són àmpliament utilitzats en cuines de diferents cultures.

Algunes de les varietats més populars de la col són:

  • Coliflor: Pot tenir diferents tonalitats (blanca, morada o verda). Conté gran quantitat de nutrients i una escassa aportació calòrica.
  • Col de col de cabdell: És la col clàssica. Es poden distingir dos tipus: les primerenques, de cabdells petits; i les tardanes, de cabdells més grans.
  • Col de Milà: Té uns fulls característics de color verd fosc o clar. Se sol fer servir en estofats, sopes i altres plats.
  • Col de Brussel·les: És originària de Bèlgica tal com el seu nom indica, i destaca per la seva petita mida.
  • Col Morada: Com el seu nom també indica, els seus fulls tenen un color morat, per la presència d'un pigment anomenat antocianina.

col

Coliflor

Beneficis de la col per a la salut

Són molts els beneficis de la col per a la nostra salut. A continuació pots trobar una llista que ajudarà a entendre per què has de prendre aquest vegetal.

1. Tracta l'acne

El sofre és considerat el "mineral de la bellesa de la naturalesa". Té un efecte d'assecatge sobre la pell que juga un paper determinant contra l'acne. Així mateix, és vital per a la síntesi de la queratina, una substància és essencial per al cabell sa, les ungles i la pell. També ajuda en la neteja de la sang i l'eliminació de bacteris i toxines del cos.

2. Prevé la caiguda del cabell

Els sucs crus de la col de cabdell i el cogombre són rics en silici i sofre, dos minerals essencials per al creixement i la prevenció de la caiguda del cabell. Combinar aquests dos vegetals i aplicar-los directament sobre el cuir cabellut (amb un massatge de 10 minuts) abans d'anar al llit és beneficiós per evitar la caiguda del cabell. Es pot realitzar aquest procediment tres dies a la setmana.

3. Ajuda a cremar greix

La col ajuda a cremar greix i, a més, és l'aliment clau d'una dieta molt coneguda anomenada "dieta de la sopa de col de cabdell". Aquesta dieta es feia servir als anys 50 i encara s'utilitza en l'actualitat. La dieta de sopa de col de cabdell és un estricte règim alimentari que consisteix a consumir sopa de col de cabdell juntament amb altres aliments baixos en calories.

4. Prevé el càncer

A més de totes les seves propietats antioxidants, la col també té una sèrie de compostos anticancerígens, com a lupeol, sinigrina i sulforafano. La investigació d'aquests compostos ha demostrat que estimulen l'activitat enzimàtica i inhibeixen el creixement carcinogen. Una investigació realitzada a la Xina va demostrar que el consum de la col de col de cabdell reduïa significativament la probabilitat de tenir càncer de mama.