En els pròxims minuts, si ens acompanyes en la lectura d'aquest text, t'explicarem quins són les seves claus i quins els seus avantatges, i per descomptat què no ha de faltar a la teva nevera i rebost per aconseguir el teu propòsit de depurar-te, cuidar-te i aprimar-se. Preparat/a? Anem allà!

Aigua: ajuda als teus ronyons


Qualsevol dieta depurativa que es preï ha d'apostar per un alt consum d'aigua. Per què? Perquè sense ella no elimines bé i la capacitat depuradora dels teus ronyons podria veure's compromesa. I si això succeís... saps què passaria? Doncs dues coses que no t'agradaran res: retindries líquids i acumularies toxines. Vols evitar-ho? Beu llavors un mínim de vuit vasos d'aigua al dia. I si ets dels que s'empatxen amb l'aigua, opta per sucs casolans (pren-los acabats de fer perquè no perdin les seves propietats), infusions o brous de verdures.

Fibra: dona-li un cop de mà al trànsit intestinal


Aquests últims a més són fonamentals en qualsevol dieta depurativa. Saps per què? Perquè una dieta depurativa és aquella en la qual també hi ha un alt contingut d'aliments rics en fibra. Per a què? Perquè el teu trànsit intestinal funcioni bé i mantinguis a ratlla al restrenyiment, enemic de la depuració al teu cos.

Fruites i verdures


Lluitar contra aquest últim passa per prendre uns 30 grams de fibra al dia. Com? Consumint unes cinc racions de fruites i verdures cada 24 hores i prenent cereals integrals. Les fruites que pots consumir per alleugerir el teu trànsit intestinal són la pinya, el raïm, la taronja, la poma o l'aranja, entre d'altres, i les verdures que no han de faltar en la teva dieta depurativa són les de full verd, les carxofes, els porros, els espàrrecs bladers, les cebes o l'api. Totes elles t'ajudaran a hidratar-te i a netejar el teu organisme.

dieta depurativa
 

La ingesta d'un únic aliment durant moltes hores (o dies) pot posar en perill la teva salut

 

Falsos mites sobre la dieta depurativa


Allunya't i desconfia d'aquestes suposades dietes depuratives que aposten per una sola fruita o hortalissa per aconseguir el teu repte. La ingesta d'un únic aliment durant moltes hores (o dies) pot posar en perill la teva salut. Cura!

Adeu al sucre


Ull també amb la ingesta de sucre. Si vols que la teva dieta depurativa sigui un èxit, oblida't del sucre en sobre o en terrossos i dels productes que el porten afegit. Altrament estaràs frenant la pèrdua de pes, aportant toxines al teu cos i dificultant el treball del teu fetge i els teus ronyons. Sembla difícil però no ho és. Evita per començar la brioixeria i la fleca industrial i llançar-te aquesta cullerada o cullerades de sucre que llances al te o al cafè.


Fos els greixos trans i les saturades


Si ho fas estaràs restringint a més el teu consum dels greixos trans i saturades. Greixos que també són presents a les carns vermelles, els embotits, la mantega, els olis vegetals com el de palma o els lactis sencers. Evita la seva ingesta i també la dels aliments processats. Això sí, recorda que una bona dieta depurativa és aquella que sí que conté àcids grassos essencials omega 3, presents en el peix, en fruita seca i en l'oli d'oliva verge.

Proteïnes lleugeres


Opta també per les carns blanques (gall dindi, conill o pollastre), pels ous i els llegums per garantir-te el nivell de proteïnes que necessites. No oblidis que aquest és petit per la qual cosa en la teva dieta depurativa n'hi haurà prou que algun d'aquests aliments sigui present en l'esmorzar, el dinar o el sopar.

Guerra als fregits


Recorda que no fregir els aliments és fonamental per digerir-los millor i eliminar toxines. Aposta, tanmateix, per cuinar els teus aliments al vapor, bullir-los o fer-los a la planxa perquè així siguin més saludables -amb aquestes preparacions no els afegeixes calories- i conservin millor els seus nutrients.

Redueix el consum de sal


Dues coses més i acabem. Si vols seguir una dieta depurativa és important que redueixis el consum de sal, tant la que llances als apats com la que es troben en alguns aliments que t'aconsellem tractis de no ingerir. L'objectiu, com ocorria unes línies més amunt amb l'aigua, és ajudar els teus ronyons a depurar bé perquè a més no retinguis líquids. Vols un truc? Tira d'herbes aromàtiques per donar gust dels teus plats, d'espècies, d'all o de suc de llimona, però acorrala a la sal tot el que puguis.

Infusions i llimona: dos bons aliats


I ja que estem parlant dels teus ronyons, permet-nos aconsellar-te incloure en la teva dieta depurativa infusions com la camamilla o la cua de cavall perquè puguin exercir bé la seva funció depurativa i excretora. Quan? En l'esmorzar o després de menjar i/o sopar. Prova de llançar unes gotetes de suc de llimona per facilitar l'eliminació de líquids.