Els aliments rics en greix també són, per tant, alts en calories. Tanmateix, si vols perdre pes, o mantenir-te, de manera saludable, no només són imprescindibles, sinó també els millors aliats durant el procés. En aquest sentit, aporten multitud de beneficis a la salut. Regulen el sistema hormonal i, per tant, milloren també la relació amb el menjar en afavorir la sensació de sacietat i evitar la gana entre hores, clau per eliminar l'ansietat.

Aprèn a menjar i a introduir aliments que t'ajudin a com baixar la tensió arterial amb ells, o a evitar malalties cròniques

Alvocat

Aquesta fruita tropical prové de la zona de Mèxic i Amèrica Central. Té fama de ser un aliment que engreixa, i, de fet, l'aportació calòrica de l'alvocat és alta si ho comparem amb altres fruites. Per cada 100 grams, són aproximadament unes 135 calories. L'alvocat és molt ric en greixos, aporta una baixa quantitat d'hidrats de carboni i menor encara de proteïnes. Però quant al greix, és majoritàriament monoinsaturada, ja que el 72% del total de greixos és àcid oleic, característic de l'oli d'oliva.

Quant a la fibra, conté al voltant de 2,4 grams, i en relació amb els micronutrients, l'alvocat, és ric en minerals com el potassi (superant al plàtan) i el magnesi. Mentre que el potassi és necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós, per a l'activitat muscular normal i intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de la cèl·lula, el magnesi es relaciona amb el funcionament d'intestí, nervis i músculs, forma part d'ossos i dents, millora la immunitat i té un suau efecte laxant.
L'alvocat també conté una bona dosi de vitamines del grup B (com la B6 que col·labora en el bon funcionament del sistema nerviós), i la vitamina E (antioxidant,
intervé en l'estabilitat de les cèl·lules sanguínies i en la fertilitat).

alvocat
 

Fruits secs

Aquests aliments són molt calòrics. El que genera cert rebuig en la població, que tem engreixar-se en menjar-los. Tanmateix, són molt nutritius i aporten greixos, proteïnes, fibra, minerals, vitamines i antioxidants. El consum regular de fruita seca és beneficiós per a la salut, ajuda a controlar els nivells de colesterol i prevé diverses malalties. A més, al contrari del que es creï, la fruita seca no engreixa. La clau està en la quantitat de fruita seca que es mengin. De fet hi ha estudis científics que apunten que aquests aliments poden contribuir a controlar el pes corporal. Des de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) aconsellen menjar entre una i cinc racions setmanals (una ració equival a 25-30 grams, pes sense closca) i convé prendre'ls al natural, més ben torrats que fregits i per descomptat sense sal afegida.

Peix blau

El peix blau es diferencia del peix blanc pel seu alt contingut gras (el 10% de greix, davant el 2% del peix blanc), i destaca per l'aportació dels àcids grassos oleica, linoleica, àcid gras essencial (aquell que l'organisme no el pot sintetitzar i només l'obté a través de l'alimentació) i omega-3. Aquest últim, a més, afavoreix uns nivells més baixos de colesterol en sang. Segons el seu contingut en greix poden ser.

  1. Magres. Aporten entre 2 i 5 grams de greix per cada 100, com el besuc, el sorell, la truita, el sorell, el peix espasa o la palometa.
  2. Semigrassos. Amb valors d'entre 6 i 10 grams de greix per cada 100, com el bonic, les sardines fresques, els seitons o les anxoves.
  3. Grassos. Amb 10 grams de greix per cada 100, com el verat o verat, la tonyina fresca, el salmó, el moll i els arengs.

El peix blau també conté proteïnes en quantitat i qualitat similars a les de la carn i l'ou. En relació amb els micronutrients destaquen minerals com el iode, magnesi, fòsfor, ferro (menys que la carn) i calci (en els peixos que es mengen amb espina).

Oli d'oliva

L'oli d'oliva prové del fruit de l'olivera, l'oliva. I és un dels aliments més valorats de la dieta Mediterrània. És un aliment de gran qualitat nutricional. I al costat del peix blau i la fruita seca hauria de suposar la principal font de greixos de la nostra dieta. Aporta energia al nostre organisme i per cada gram d'aquest oli, obtenim unes 9 Kcal. Però això, com assegura la nutricionista, no ha de causar rebuig ja que encara que tots els greixos són rics en calories, molt poques tenen un perfil tan saludable com aquest ingredient.

Quant prendre'n? Entre tres i quatre cullerades soperes diàries, que aportaran greixos monoinsaturats, amb un gran contingut en àcid oleic (63-80%). Que augmenta els nivells en sang de l'anomenat "colesterol bo" (HDL-colesterol). També conserva els antioxidants i vitamines de les olives com la vitamina E i beta-carotens o provitamina A. Substància que el nostre cos transforma en vitamina A quan ho necessita, que prevenen l'envelliment cel·lular. D'altra banda, aporta fitoesterols, substàncies que tenen la propietat d'impedir que part del colesterol que prenem a través dels aliments s'absorbeixi a l'intestí, la qual cosa és beneficiós per a persones que tenen elevats els nivells del colesterol en sang i en la prevenció de malalties cardiovasculars.

Llavors

Les llavors estan de moda, i cada vegada s'afegeixen a més receptes, aportant importants nutrients per al nostre organisme. Destaquen pel seu alt contingut en fibra , així com pel seu contingut en greixos saludables i minerals.

I encara que n'hi ha algunes de més populars que d'altres, com les llavors de gira-sol o de carbassa, de sèsam i lli hi ha també altres de menys comunes com les llavors de chia, les baies de goji o llavors de rosella que aporten molts altres beneficis.

llavors
 

Aprèn a menjar i a introduir aliments que t'ajudin, fins i tot, a com baixar la tensió arterial amb ells, o a evitar malalties cròniques. De fet, hi ha dietes com la dieta paleig que promouen l'alimentació com a manera de millorar la salut.