És tardor i temps de castanyes. Són als boscos, a les botigues d'alimentació i als carrers, on en multitud de cantonades plenes de fum blanc, els quioscos de castanyes rostides ens atreuen amb la seva aroma. Si hi ha un fruit sec característic d'aquesta època sens dubte és aquest, encara que algunes de les seves propietats, com un baix nivell calòric (190 kcal. per cada 100 g.), el diferencien dels altres i ho fan especialment saludable per a pràcticament tot el món. Et parlarem dels beneficis de menjar castanyes i les seves propietats nutritives.

 

Les castanyes aporten vitamina I, vitamines del grup B i àcid fòlic, i dins dels minerals, calci, magnesi, potassi, ferro, fòsfor, sodi, iode, seleni i zinc, que li atorguen nombrosos beneficis per a la salut

 

 

Beneficis de menjar castanyes

Funció cardioprotectora en el nostre organisme

Les castanyes, com tota la fruita seca, contenen bons nivells de greixos saludables i àcids essencials Omega 3 i 6, que compleixen una funció cardioprotectora. A més, en ser un aliment d'origen vegetal, no conté colesterol. I el seu baix contingut en sodi i el seu alt contingut en potassi ho fan apte per a les persones hipertenses.

 

Ajuda a combatre l'obesitat

D'altra banda, un altre dels beneficis de les castanyes és que ajuda a combatre l'obesitat, ja que el seu alt contingut en fibra, aigua i hidrats de carboni, el converteixen en un aliment sadollant que aporta poques calories (un cartutx de 10 castanyes rostides té aproximadament 200 cal).

Les persones diabètiques tampoc no tenen restricció per menjar aquest fruit sec, ja que els hidrats de carboni són d'absorció lenta i no produeixen pics de sucre a la sang. D'altra banda, el potassi també ajuda a controlar la retenció de líquids.

 

castañas
 

 

Prevenen les malalties cardiovasculars

Diferents estudis apunten que les castanyes tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants. Per tant, això els ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars.

 

Estimulació del sistema nerviós

L'alt contingut en minerals i vitamines del grup B que són presents en les castanyes, les converteixen en un aliment amb un efecte protector del sistema nerviós i que afavoreix el seu bon funcionament. Això significa que contribueix a reduir el risc de patir malalties o alteracions neurològiques.

 

Alta quantitat en fibra

Altres beneficis de les castanyes ens venen atesos per la seva alta quantitat de fibra, que ajuda a realitzar digestions lleugeres i cuida la flora i el trànsit intestinal, el que millora el nostre sistema immunològic i prevé problemes de restrenyiment i altres de més greus de l'intestí gruixut, com el càncer de còlon.

En aquest sentit, hem de comentar que les castanyes crues resulten més indigestes pel seu contingut en tanins. Per evitar que succeeixi, hem de menjar-les en menor quantitat i mastegant bé, o altrament menjar-les rostides o bullides. I no hem d'oblidar que la farina de castanya no conté gluten, per la qual cosa és apta per a les persones celíaques.

 

Quant a l'aportació de vitamines i minerals, les castanyes aporten vitamina I, vitamines del grup B i àcid fòlic, i dins dels minerals, calci, magnesi, potassi, ferro, fòsfor, sodi, iode, seleni i zinc, que li atorguen nombrosos beneficis per a la salut, com per exemple propietats antiinflamatòries i vasculars.

Tota aquesta aportació de nutrients converteixen a les castanyes en un aliment perfecte per cuidar la salut, en particular per als qui necessiten una aportació energètica extra, com les dones lactants o els qui pateixen d'anèmia.