Ja hem parlat en altres ocasions de la importància de fixar-nos metes i objectius que ens ajudin a avançar en una direcció i a mantenir-nos motivats amb la celebració de la consecució d'aquests. Si la teva meta és la pèrdua de pes o més ben dit, la reducció de greix corporal, t'interessarà aquest article.

Són molts els mites i llegendes que envolten el complex món del «pes.» Ens encanta comparar-nos i ens emprenya especialment que, la nostra amiga de l'ànima —igual d'alta i amb el mateix pes que nosaltres— es vegi tonificada i en forma, mentre que nosaltres sempre ens trobem nostres estimats sacsons, impossibles d'ocultar.

Són molts els mites i llegendes que envolten el complex món del pes

Com pot ser això?

Entre les mesures que més s'utilitzen per saber si estem millorant quan comencem un programa de pèrdua de pes, hi ha l'alçada, el pes i el percentatge de greix corporal, sent aquest últim el més significatiu.

Bascula
Bascula

El nostre cos està format per dos components:

  • El pes corporal magre: format per músculs, ossos, pell i els òrgans interns.
  • El pes corporal gras: format tant pel greix essencial, aquell que està emmagatzemat a la medul·la òssia, en el sistema nerviós central i als òrgans; i el greix emmagatzemat, aquell que el cos acumula sota la pell en diferents llocs.

De fet moltes persones actives poden ser diagnosticades amb sobrepès seguint la formula estàndard, quan realment el que tenen és un gran desenvolupament de la seva massa muscular, de la mateixa manera que és possible que una persona amb sobrepès aparegui segons els barems dins del seu pes normal, si té una estructura òssia i muscular petita.

És per això que no podem quedar-nos només en els valors que ens indiquen la bàscula i el mesurador d'altura per saber si tenim o no tenim excés de greix: Es tracta de determinar quina quantitat del nostre pes pot ser atribuïda al greix corporal i quina quantitat no.

Diàriament ens trobem amb la mateixa pregunta: Per què m'he engreixat si estic vigilant molt la meva dieta i estic fent més esport que mai? El fet de guanyar pes —que no engreixar-se— és real i pot ser molt desconcertant per a qualsevol que no tingui clar aquest concepte, resultant molt desmotivador quan estem immersos en l'àrdua tasca de millorar la nostra dieta i el nostre entrenament. Encara que sembli precisament el contrari, aquest fet indica que realment s'està fent un gran progrés i té una senzilla explicació si coneixem com funcionen les estructures del nostre cos.

Com es calcula el greix corporal?

Existeixen diversos mètodes per fer-ho. Tanmateix el més freqüent és mesurant els plecs de la pell amb un instrument anomenat Caliper. Segur que ho has vist: és com una pinça que s'aplica sobre la pell, agafant un pessic i mesurant amb la seva escala la mida del plec en mil·límetres a diverses zones del cos. Les zones més comunes són:

  • Els bíceps
  • Els tríceps
  • Les escàpules
  • Zona suprailíaca
  • L'abdomen
  • Les cuixes

Aquestes mesures ens donen un estimat del percentatge de greix corporal, ja que existeix una correlació entre la quantitat de greix subcutani existent i el total de greix corporal intern. Així que no t'obsessionis amb la bàscula perquè l'estat físic no té a veure amb la quantitat del pes sinó amb la seva composició.