La llet és el nostre principal aliment durant els sis primers mesos de vida, però encara després d'aquest període la seva importància en la vida pels seus beneficis per a la salut són indiscutibles ja que posseeix una gran varietat de nutrients que són essencials i fan que l'organisme estigui equilibrat; existeixen diferents tipus de llet inclusivament alguns enriquides amb calci, ferro i vitamines, cada una d'elles amb propietats que poden ajudar en el creixement dels nens o a la fortificació dels ossos dels adults, entre altres funcionalitats.

La preferència de molta gent per la llet integral que malgrat ser més saborosa no és la més indicada per a qui busca seguir una dieta saludable i mantenir la forma i menys per controlar la ingesta de greix; en aquests casos, la més indicada és la llet desnatada que té a tot estirar 0,5% de greix.

La llet desnatada pot substituir tranquil·lament a la llet integral, ja que té quantitats similars de proteïnes, potassi, fòsfor i altres nutrients, principalment el calci, tan important per mantenir els ossos forts; però els seus beneficis s'enfoquen en tenir un valor calòric més petit perquè posseeix menys greixos saturats, aquelles que en excés eleven els nivells de colesterol LDL o "nociu" a més d'incrementar la massa adiposa en l'organisme.

La llet desnatada pot substituir tranquil·lament a la llet integral

Per tenir un sabor més discret, qui està acostumat amb un altre tipus de llet pot tenir la impressió que la llet desnatada és més feble, però en realitat aquesta idea és absurda perquè pot ser utilitzada per preparar receptes delicioses i saludables sense alterar els sabors inclosos alguns batuts, pastissos, postres i algunes masses.

Llet Desnatada
Llet Desnatada

Les diferencia entre les llets

El tenor de greix de la llet normal (integral) és elevat; per cada 100 g és present 3.9 g de greixos, dels quals 2,5 g són saturades; recordem que una alta ingesta de greixos saturats pot augmentar la quantitat de colesterol LDL a la sang, portant l'obstrucció de les artèries i un augment del risc de malaltia cardíaca tanmateix és interessant per als nens i els adolescents en els seus processos de creixement sempre que no tinguin un problema de sobrepès.

La llet semidesnatada o llet en pols desnatada té una quantitat més petita de greixos saturats, colesterol i un valor calòric més petit que la llet integral; perquè la llet es faci semidesnatada o desnatada tot el greix és remogut per centrifugació, que significa que és col·locat en una màquina que el gira i la gravetat separa el greix del líquid.

Després d'aquest procés, el greix és afegit de tornada a la llet als nivells que el classifica com a semidesnatada (1,7%) i desnatada (0,2%); aquest procés redueix les calories de la llet a la meitat, amb només alguna petita diferència de mil·ligrams en la quantitat de calci i altres nutrients entre la llet integral (normal), semidesnatada i desnatada (magra).