Per què ens han parlat tan malament de les propietats nutricionals dels cacauets durant dècades? Aquest aliment, també conegut com a 'cacauet', és un fruit sec que pertany a la família de les lleguminoses.

Aquest tipus de llegums són la millor font de proteïnes entre els vegetals. Actualment, la indústria alimentària ha introduït el cacauet en una gran varietat de productes que podem trobar a qualsevol supermercat: es poden comprar cacauets salats, crus, bullits i secs. Però també són presents en incomptables receptes, salses i cremes, en torrons, mantegues, caramels i en còctels de fruita seca que ens serveix a qualsevol bar o restaurant.

cacauets
 

Aquest fruit sec, si és consumit sense additius, és una font natural de salut

 

Valor nutricional

Per cada 100 grams de cacauets, la seva aportació nutricional és la següent:

  • Calories: 567
  • Greix: 49 g
  • Proteïnes: 25 g
  • Hidrats de carboni: 17 g

 

Propietats nutricionals i beneficis dels cacauets

El mal nom dels cacauets es deu no a les seves propietats nutricionals, que són moltes i valuoses, sinó al qual han estat introduïts en productes alimentaris d'escassa reputació, amb excés de sal i greixos saturats.

Tanmateix, aquest fruit sec, si és consumit sense additius, és una font natural de salut. En aquest article repassarem els seus beneficis i propietats.

1. Controla el sucre en sang

Un grapat de cacauets ens proporciona el 35% de la quantitat recomanada de manganès, un mineral molt important que ens ajuda a metabolitzar els hidrats de carboni i els greixos. A més, el manganès està implicat en l'absorció de calci i ens ajuda a regular els nivells de sucre en sang.

2. Prevé complicacions durant l'embaràs

Segur que has sentit parlar de la vital importància de l'àcid fòlic durant l'embaràs. En moltes investigacions científiques s'ha constatat que les dones que ingerien almenys 500 mil·ligrams d'àcid fòlic durant l'etapa de gestació van reduir les possibilitats que el fetus presentés alteracions serioses al tub neural. Les diferències, segons aquests estudis, era de més d'un 70% a favor de les que van prendre aquesta quantitat d'àcid fòlic. Doncs bé, els cacauets són rics en aquest nutrient.

3. Prevé l'aparició de càlculs biliars

Ens pot resultar estrany que un aliment amb la mala fama de ser especialment ric en greixos tingui aquesta magnífica propietat. Però és cert: el consum moderat de cacauets ajuda al nostre organisme a reduir la possibilitat de patir càlculs biliars en fins i tot un 30%. Menjar entre 70 i 100 grams de cacauet ens proporciona una dosi extra d'immunitat contra aquest trastorn.

4. Potencia la memòria

La nostra salut mental i cognitiva també es veu beneficiada si mengem cacauets. El cacauet té uns nutrients claus, la vitamina 3 i la niacina, que proporcionen una millor salut per a les nostres neurones, la qual cosa a la fi potència la capacitat per retenir dades.

5. Regula els nivells de colesterol

Els mateixos nutrients que protegeixen el nostre cervell són els que ens ajuden, al seu torn, a regular i mantenir uns òptims nivells de colesterol. A més, el contingut en coure dels cacauets prevé que els nivells de colesterol dolent es disparin i alhora augmenta els nivells de colesterol bo.

6. Prevé i combat els símptomes de depressió

Hem parlat en moltes ocasions sobre la depressió, les seves causes i els seus símptomes freqüents. Un dels nutrients que ajuden enormement a evitar o superar aquest quadre psicològic és el triptòfan, un aminoàcid essencial que regula la producció de serotonina, una hormona que, entre altres coses, millora el nostre estat de l'humor i ens aporta benestar.

Les persones que pateixen depressió tenen uns nivells de serotonina més baixos del normal. Gràcies al triptòfan podem aconseguir que el nostre cervell produeixi més quantitat d'aquesta hormona.