Hi ha vegades en les quals ens sentim decaiguts i no sabem per què. No ha ocorregut res en especial però no aconseguim assolir un estat d'ànim satisfactori. En aquests casos pot ser que la causa siguin uns nivells de serotonina baixos.

Un ritme de vida apressat, una mala alimentació i la falta d'exercici fan que el nostre nivells de serotonina descendeixin, provocant un estat d'ànim altament variable i, en general, decaigut. No obstant això, existeixen maneres d'augmentar la serotonina de manera natural. Les veurem al llarg d'aquest article.

 

Aquest neurotransmissor té la capacitat de dur a terme les reaccions químiques necessàries per augmentar el nostre de sentiment de benestar i satisfacció

 

Serotonina: l'hormona de la felicitat

La serotonina és un neurotransmissor que se sintetitza, entre molts altres llocs, al nostre cervell. Tradicionalment, se li ha assignat el nom de la "partícula de la felicitat" o el "neurotransmissor de la felicitat".

El motiu és que la serotonina és la principal encarregada de regular el nostre estat d'ànim. Aquest neurotransmissor, que també exerceix un paper fonamental en la regulació del nostre funcionament intestinal, té la capacitat de dur a terme les reaccions químiques necessàries per augmentar el nostre de sentiment de benestar i satisfacció.

serotonina
 

 

Com augmentar la quantitat de serotonina del cervell?

Com s'esmentava anteriorment, existeixen maneres d'augmentar els nivells de serotonina al nostre cos. Encara que existeixen maneres artificials de mantenir alts els nostres nivells de serotonina, hi ha moltes altres maneres naturals, i molt més satisfactòries, d'elevar-la.

A continuació veurem una sèrie de recomanacions o trucs que podem dur a terme quan sentim que el nostre estat d'ànim no és gaire positiu.

1. Intentar disminuir els nivells d'estrès

Tal com s'especificava a l'inici de l'article, la serotonina pot ajudar a manejar-nos millor amb l'estrès. Tanmateix, quan els nivells d'aquest són excessius, és l'estrès el que exerceix una influència nociva sobre la serotonina.

L'estrès constant disminueix la serotonina i augmenta els nostres nivells d'estradiol en sang, l'hormona de l'estrès, disminuint la nostra defenses i empitjorant la nostra salut tant física com psicològica.

2. Dieta variada i rica en triptòfan

És necessari insistir en la importància d'aconseguir portar una dieta nutricionalment variada i equilibrada. La majoria dels aliments contenen triptòfan. No obstant això existeixen una sèrie d'ells que es distingeixen per presentar un alt contingut d'aquest aminoàcid. Aquests són:

 • Carn de gall dindi i pollastre.
 • Peix blau.
 • Lactis.
 • Pinya, alvocats i prunes.
 • Espinacs, remolatxa, pastanaga, api, dàtils i bròcoli.
 • Fruita seca (que a més aporta magnesi i omega-3).
 • Cereals integrals i arròs integral.
 • Llavors de sèsam i carbassa.
 • Llegums com els cigrons, les llenties o la soja.
 • Xocolata negra.
 • Alga espirulina.

Per tant, una dieta saludable que contingui aquests aliments diàriament ens ajudarà a sadollar les nostres necessitats de triptòfan i, per tant, a mantenir alts els nostres nivells de serotonina.

3. Evitar el consum de cafè i begudes estimulants

Les begudes amb un alt contingut en cafeïna, com el cafè o alguns tipus de refresc o begudes energètiques, augmenten la secreció d'adrenalina i cortisol; substàncies que, com ja hem vist abans, són les principals antagonistes de la serotonina.

A més, aquestes begudes es caracteritzen també pel seu alt contingut en sucre, el qual les converteix en aliments summament excitants i de molt poc valor nutricional.

4. Realitzar exercici físic

És bé conegut que l'exercici físic facilita el metabolisme de la serotonina i per tant augmenta els nivells d'aquesta.

Per aquesta raó realitzar activitats físiques habitualment pot ajudar-nos a mantenir alts els nostres nivells de serotonina, ja que a més també augmenta els nostres nivells de triptòfan.

5. Buscar llocs amb sol i molta llum

Un altre compost que exerceix un potent efecte sobre la producció de serotonina és la vitamina D. A més d'als aliments, aquesta vitamina D augmenta amb l'exposició a la llum solar. Aquests rajos de sol són una importantíssima ajuda per aconseguir vitamina D, ja que és sintetitzada a la pell a partir dels rajos d'aquest.

D'aquesta manera, treballar en espais amb molta llum, realitzar exercici a l'aire lliure o fer un tomb per la naturalesa seran aliats perfectes a l'hora que ens sentim emocionalment bé i estables.