El colesterol és una substància similar al greix que resulta indispensable per a la vida, ja que és necessari per a multitud de funcions, des de sintetitzar la vitamina D a la fabricació d'hormones, àcids biliars i altres substàncies essencials al cos humà. Tanmateix, així com en la seva justa mesurada juga un paper fonamental, uns nivells alts poden provocar que s'acumuli a les artèries, donant lloc al desenvolupament de malalties cardiovasculars, com l'ateroesclerosi, i posant en perill la nostra vida.

Per què parlem de colesterol dolent i colesterol bo?

El colesterol es transporta a través de les anomenades lipoproteïnes, que són de dos tipus:

  • Les de baixa densitat, conegudes com a LDL, que transporten el colesterol als teixits per al seu ús, per exemple, a través de les artèries. Aquest és l'anomenat colesterol dolent perquè quan hi ha acumulació del mateix a les artèries, el sistema cardíac pot veure's compromès. Com més alt sigui el nivell de LDL, més risc existeix de patir problemes cardiovasculars.
  • Les d'alta densitat, conegudes com a HDL, que són les que recullen el colesterol dels teixits i el transporten al fetge per eliminar-lo a través de la bilis. Aquest és l'anomenat colesterol bo. Quan els nivells de HDL són alts, la nostra salut cardiovascular es veu afavorida.

El colesterol és una substància similar al greix que resulta indispensable per a la vida

D'on procedeix el colesterol?

Contràriament al que es creï, tres quartes parts del colesterol del nostre cos es produeix al mateix fetge i tan sols una quarta part procedeix de l'alimentació.

Significa això que ens hem de despreocupar per la nostra alimentació? El cert és que no, més aviat al contrari, ja que, encara que és el colesterol endogen –que el nostre cos fabrica per si mateix– el causant de l'increment dels nivells, aquest es genera a partir de les nostres reserves grasses provinents d'un consum calòric excessiu, de la ingesta de greixos saturats refinats, sucres, etc.

Colesterol
Colesterol

Aliments que ajuden a mantenir l'equilibri

 

Així doncs, mantenir una dieta equilibrada i practicar exercici regular són fonamentals perquè el nostre cos generi els nivells correctes de colesterol i no hàgim de lamentar conseqüències no desitjades.

Dins d'aquesta dieta equilibrada es troben aliments que ajuden a mantenir els nivells correctes de colesterol en sang. És el cas dels greixos saludables, com l'oli d'oliva o els àcids grassos omega-3 procedents d'aliments com el peix, el seu consum influeix positivament en la regulació d'aquest, per la qual cosa han de ser inclosos en una dieta saludable.

L'ou ha estat, tradicionalment, un dels aliments més perjudicats i se li ha atribuït un alt contingut en colesterol dietètic. I encara que és cert que un rovell d'ou conté 200 mg de colesterol, és a dir, el 71% de les recomanacions diàries, en realitat la major part d'aquest colesterol no és absorbit pel cos, pel que seguir les recomanacions de la Dieta Mediterrània i consumir 2 o 3 racions d'ous per setmana no tindria conseqüències directes sobre els nivells de colesterol en sang en una persona sense altres problemes de salut. De fet, existeixen fins i tot algunes investigacions que afirmen que el seu consum podria incrementar els nivells de HDL o colesterol bo.

Una cosa semblant ocorre amb els lactis. Malgrat que s'ha aconsellat consumir productes desnatats, pels seus menors nivells de colesterol, alguns estudis asseguren que la ingesta de lactis sencers no comportaria un augment aquest en sang.