El dejuni intermitent és un enfocament d'alimentació que ha guanyat popularitat en els últims anys a causa dels seus potencials beneficis per a la salut i la pèrdua de pes. Aquest mètode implica alternar entre períodes de dejuni i alimentació, el que pot ajudar a promoure la pèrdua de pes, millorar la salut metabòlica i proporcionar una sèrie d'altres beneficis per a la salut.

dejuni intermitent
El dejuni intermitent facilita la pèrdua de pes/ Foto: Unsplash

 

El dejuni intermitent és un enfocament d'alimentació que pot oferir una sèrie de beneficis per a la salut, inclosa la pèrdua de pes, la millora de la salut metabòlica, la reducció de l'estrès oxidatiu i la inflamació

 

A continuació, explorarem en detall alguns dels principals beneficis del dejuni intermitent:

1. Pèrdua de pes i grassa corporal: Un dels beneficis més notables del dejuni intermitent és la seva capacitat per promoure la pèrdua de pes i grassa corporal. En limitar el temps d'alimentació, el dejuni intermitent pot reduir la ingesta calòrica total, el que pot conduir a un dèficit calòric i, eventualment, a la pèrdua de pes. A més, el dejuni intermitent també pot augmentar la taxa metabòlica i millorar la capacitat del cos per cremar greix com a font d'energia.

2. Millora de la salut metabòlica: El dejuni intermitent ha demostrat tenir efectes positius en diversos factors de risc relacionats amb malalties metabòliques, com la resistència a la insulina, la glucosa en sang i els nivells de colesterol. Alguns estudis suggereixen que el dejuni intermitent pot millorar la sensibilitat a la insulina i reduir els nivells de sucre en sang en persones amb diabetis tipus 2.

3. Reducció de l'estrès oxidatiu i la inflamació: El dejuni intermitent pot ajudar a reduir l'estrès oxidatiu i la inflamació al cos, el que pot contribuir a l'envelliment prematur i al desenvolupament de malalties cròniques. Alguns estudis han demostrat que el dejuni intermitent pot augmentar la producció d'antioxidants al cos i reduir els marcadors d'inflamació, la qual cosa pot tenir efectes beneficiosos per a la salut a llarg termini.

4. Promoció de la longevitat: S'ha suggerit que el dejuni intermitent pot ajudar a promoure la longevitat i protegir contra l'envelliment cel·lular. Alguns estudis en animals han demostrat que el dejuni intermitent pot augmentar l'esperança de vida i reduir el risc de malalties relacionades amb l'edat, encara que es necessiten més investigacions en humans per confirmar aquests efectes.

5. Millora de la salut cerebral: El dejuni intermitent pot tenir efectes beneficiosos en la salut cerebral i la funció cognitiva. Alguns estudis han demostrat que el dejuni intermitent pot estimular la producció de factors de creixement al cervell, que pot ajudar a millorar la funció cerebral i protegir contra malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer i el Parkinson.

6. Simplificació de l'alimentació: Un dels avantatges pràctics del dejuni intermitent és que pot simplificar l'alimentació en reduir la necessitat de planificar i preparar diversos apats al dia. Per a moltes persones, això pot fer que sigui més fàcil complir un pla d'alimentació saludable a llarg termini i mantenir un pes corporal saludable.

 

En conclusió, el dejuni intermitent és un enfocament d'alimentació que pot oferir una sèrie de beneficis per a la salut, inclosa la pèrdua de pes, la millora de la salut metabòlica, la reducció de l'estrès oxidatiu i la inflamació, la promoció de la longevitat i la millora de la salut cerebral. Tanmateix, és important tenir en compte que el dejuni intermitent no és adequat per a tothom, i algunes persones poden experimentar efectes secundaris negatius com a fatiga, irritabilitat o canvis en l'estat d'ànim. Si estàs considerant provar el dejuni intermitent, és important consultar amb un professional de la salut per determinar si és adequat per a tu i per rebre orientació sobre com implementar-lo de manera segura i efectiva.