L'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que afecta la memòria i les funcions cognitives, ha portat a un creixent interès en estratègies de prevenció, i l'alimentació juga un paper essencial en aquest enfocament. Mentre la investigació sobre la relació entre la dieta i la prevenció de l'Alzheimer continua, diversos estudis suggereixen que certs aliments poden tenir beneficis protectors. Aquí explorem aliments rics en nutrients que podrien ajudar a mantenir la salut cerebral i reduir el risc de desenvolupar Alzheimer.

peix
 

 

Diversos estudis suggereixen que certs aliments poden tenir beneficis protectors

 

Peix gras: Els àcids grassos omega-3, presents en abundància en peixos grassos com el salmó, la truita i l'areng, han demostrat tenir propietats neuroprotectores. Aquests àcids grassos essencials són fonamentals per al desenvolupament i la funció del cervell, i s'ha suggerit que poden ajudar a reduir la inflamació i millorar la comunicació entre les cèl·lules cerebrals.

 

Fruites i verdures de colors intensos: Les fruites i verdures acolorides són riques en antioxidants, compostos que combaten l'estrès oxidatiu i la inflamació al cervell. Nabius, maduixes, espinacs, bròcoli i remolatxes són exemples d'aliments que contenen antioxidants com les antocianines i els flavonoides, que s'han associat amb beneficis per a la salut cerebral.

 

Fruita seca: La fruita seca, especialment les nous, són una excel·lent font d'àcids grassos omega-3, antioxidants i vitamina E. La vitamina E, en particular, s'ha vinculat amb la protecció del cervell contra el dany oxidatiu. Un grapat de nous al dia pot ser una addició saborosa i saludable a la dieta.

 

Oli d'oliva verge extra: L'oli d'oliva verge extra, una pedra angular de la dieta mediterrània, conté antioxidants i àcids grassos monoinsaturats que poden ajudar a protegir el cervell. S'ha observat que el consum regular d'oli d'oliva està associat amb un menor risc de deteriorament cognitiu.

 

Cúrcuma: La cúrcuma, un condiment groc brillant utilitzat a la cuina índia, conté un compost actiu anomenat curcumina. La curcumina ha demostrat tenir propietats antiinflamatòries i antioxidants, i alguns estudis suggereixen que podria tenir beneficis per a la salut cerebral en reduir l'acumulació de plaques associades amb l'Alzheimer.

 

Peixos rics en àcid docosahexaenoic (DHA): El DHA és un tipus d'omega-3 present en certs peixos com la tonyina i les sardines. Aquest àcid gras essencial és un component clau de les cèl·lules cerebrals i s'ha associat amb un menor risc de deteriorament cognitiu en estudis epidemiològics.

 

Verdures de fulls verds: Les verdures de fulls verds, com l'espinac, la col arrissada i la bleda, són riques en folat, vitamina K i antioxidants. El folat, en particular, exerceix un paper crucial en la salut cerebral i s'ha relacionat amb un menor risc de malalties neurodegeneratives.

 

Te verd: El te verd és conegut per les seves propietats antioxidants i el seu contingut de catequines, compostos que poden tenir efectes neuroprotectors. El consum regular de te verd s'ha associat amb un menor risc de deteriorament cognitiu en estudis observacionals.

 

Ous: Els ous són una font rica en turó, un nutrient que és un precursor de l'acetilcolina, un neurotransmissor important al cervell. El turó també està vinculat a la salut cerebral i pot exercir un paper en la prevenció del deteriorament cognitiu.

 

Grans sencers: Els grans sencers, com la civada, la quinoa i l'arròs integral, són rics en fibra, vitamines del grup B i antioxidants. La fibra en particular és essencial per a la salut intestinal, i la connexió entre la salut intestinal i la salut cerebral està sent cada vegada més reconeguda.

 

Encara que no existeix una fórmula màgica per prevenir l'Alzheimer, la incorporació d'aquests aliments rics en nutrients en la dieta pot ser part d'un enfocament general per mantenir la salut cerebral. A més d'una dieta balancejada, mantenir una vida activa, dormir prou i gestionar l'estrès són components clau per promoure la salut cognitiva a llarg termini.