No és gens habitual que en una manifestació els convocants cedeixin el seu espai, inclosa la taula i l’equip de so, perquè els defensors de la posició contrària puguin exposar el seu posicionament, però en nom de la “cordialitat veïnal” com a tret distintiu de “la gent assenyada de Sants”, això és el que ha passat aquest divendres a la tarda a la Bordeta, quan mig centenar de veïns aplegats per la plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller en defensa d’un jardí públic aconseguit en ple franquisme, han permès que membres del col·lectiu Empriu, que tenen previst construir un edifici d’habitatge cooperatiu, exposessin els seus punts de vista, encara que al preu de rebre alguns xiulets. En tot cas, les dues parts s’han compromès a mantenir una reunió per acostar posicions, això sí, sense renunciar cap dels dos a les seves línies vermelles respectives.

Tot això ha passat en la manifestació convocada per la plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller davant la intenció de l’Ajuntament de Barcelona de construir en l’àmbit de l’antiga fàbrica de Can Batlló un edifici d’habitatge cooperatiu. El motiu de queixa veïnal és el fet que en el projecte d’edifici s’inclou un espai d’aquest carrer d’uns 350 metres quadrats enjardinats amb parterres, diversos arbres i bancs per seure, que es va aconseguir gràcies a la reivindicació veïnal que el va reclamar a l’ajuntament franquista de Barcelona, que els el va cedir l’any 1961. Pau Domingo, portaveu de la plataforma veïnal, el mateix que ha fet referència a la “cordialitat veïnal”, ha llegit el manifest en defensa del jardí entre aplaudiments dels veïns.

Protesta veïnal la bordeta / Foto: Carlos Baglietto
Membres de la Plataforma Salvem el carrer Mossèn Amadeu Oller fan lectura del manifest en defensa de la zona enjardinada / Foto: Carlos Baglietto
Protesta veïnal la bordeta / Foto: Carlos Baglietto

En la mateixa taula i amb el mateix equip de so, el Col·lectiu Empriu defensa el seu projecte d'edifici d'habitatge cooperatiu / Foto: Carlos Baglietto

El que es va assolir en plena dictadura no ho perdrem en democràcia”, ha assenyalat Domingo, per recordar que si el projecte tira endavant, el jardí “desapareixerà”. Per això ha anunciat la presentació de dues propostes alternatives, una de les quals implicaria una modificació del Pla General Metropolità, mentre que l’altra seria més senzilla. Les dues propostes, en tot cas, inclouen la retirada de l’edifici en quatre metres per salvaguardar la zona enjardinada, una “línia vermella” a la que els veïns no pensen renunciar, per assegurar que no es resignaran a tenir “un carrer més gris, estret i sorollós”. En declaracions a ElNacional.cat, Domingo ha afegit que l’Ajuntament de Barcelona els reconeix la “legitimitat històrica” de l’ús veïnal del jardí, encara que no consti cap document oficial que ho acrediti, i s’ha mostrat optimista davant la possibilitat que s’aconsegueixi salvar la zona enjardinada. 

Empriu defensa l'edifici cooperatiu

Per la seva banda, en Joan, en nom del col·lectiu Empriu, ha pogut fer ús de la paraula en la manifestació convocada per l’altra part per defensar el projecte de l’edifici d’habitatge cooperatiu amb la lectura d’un altre manifest on s’especifica que el solar de la controvèrsia “és de titularitat municipal” i està “catalogat com a habitatge de protecció oficial”. Així mateix, ha assenyalat que la demanda veïnal per modificar la planificació “arriba massa tard”, un punt on s’ha guanyat els xiulets dels veïns favorables al manteniment del jardí i ha fet una crida a trobar “una solució consensuada i imaginativa”. En declaracions posteriors a aquest mitjà, el portaveu del col·lectiu Empriu ha assenyalat que “qualsevol modificació posaria en risc el projecte”, ja que depèn de subvencions i calendaris que ja estan fixats. 

Acabada la lectura dels manifestos respectius, els membres del col·lectiu Empriu s’han retirat mentre els convocats per la Plataforma han tallat durant una estona el carrer de Mossèn Amadeu Oller entre crits i xiulets. En tot cas, totes dues parts han evitat la confrontació, han fet demostració d’un xocant ‘fair-play’ i els dos portaveus han confirmat a aquest mitjà la seva intenció de seure en una mateixa taula per acostar posicions. Això sí, sense renunciar a les respectives línies vermelles, que impliquen defensar el jardí per a uns i l’edifici cooperatiu per als altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!