Tempesta contra l'exdiputada de la CUP Basha Changue pel gag del català, representat dimecres passat durant la presentació de l'Informe de l'Observatori de les Discriminacions a Barcelona. Mentre que els anticapitalistes han condemnat el polèmic espectacle, Changue l'ha justificat a Instagram i ha assegurat que el que fa és explicar "com la utilització del català com a arma llancívola se suma als esculls als quals les persones migrants s'enfronten aquí". Aquesta opinió ha generat una allau de crítiques a les xarxes socials, que van des d'usuaris anònims fins a la mateixa CUP —que l'han titllat d'espanyolista.

Camila Pinzón Mendoza: què sabem de la directora del polèmic gag sobre el català a Barcelona?
 

"És un assenyalament a com en comptes de fer estimar la llengua i demanar solidaritat a les que l'han d'aprendre, es posa el requisit i es tracta administrativament com un paper més", ha considerat l'exdiputada i cap de llista de la CUP a Barcelona a les últimes eleccions municipals —sense aconseguir representació—, que ha afegit que això és "un canvi d'actitud envers la llengua que és l'efecte d'abandonar les polítiques públiques d'aprenentatge natural" —en referència a la televisió infantil, a les parelles lingüístiques i als cursos del Consorci, entre altres. Així doncs, Changue ha defensat que cal "un altre enfocament per gestionar aquesta demanda de solidaritat envers la llengua". "Per imposar ja hi ha l'estat espanyol. Com a catalanoparlants, podem i hem de fer-ho millor en això", ha afegit, abans de concloure: "Menys indignar-se i deixar de respirar i més apropar-se a fer voluntariat de parella lingüística".

Comentari Basha Changue gag catala
El comentari de Basha Changue a Instagram sobre la polèmica del gag

Des de la CUP Comarques Gironines han assegurat que l'opinió de l'exdiputada no es correspon amb el posicionament de la formació, i han sentenciat que el català "ni és una arma llancívola, ni ha de ser simpàtic ni ha de ser optatiu". "És la llengua pròpia de Catalunya, el tret diferencial de la nostra nació", han aclarit. A més, han atribuït a Changue una actitud espanyolista: "Relativitzar els atacs a la llengua és espanyolisme". Altres usuaris han estat més durs amb ella, que ha rebut tota mena de retrets a les xarxes socials. I la CUP tampoc no ha pogut evitar rebre crítiques, davant l'opinió d'una exdiputada seva —com ja en van rebre amb el fitxatge de Benet Salellas per a la defensa de Santos Cerdán.

Cal recordar que Changue ja va protagonitzar una polèmica fa dos anys i mig, poc abans de les eleccions municipals en les quals es presentava com a candidata de la CUP. Aleshores, va demanar la retirada dels gegants que "banalitzen el colonialisme", i les xarxes socials van tornar a esclatar contra ella, amb personalitats tan conegudes com l'exdiputat de la CUP Julià de Jòdar.
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!