L'escriptor i exdiputat de la CUP Julià de Jòdar no ha dubtat aquest dijous a reivindicar els gegants encara que representin personatges negres o musulmans, que aquest partit qüestiona. Julià de Jòdar ha pujat a la xarxa un vídeo amb els gegants del Pi, on un representa un rei moro i l'altra una cristiana, i ha recordat que és una mostra de "la ironia secular de la pròpia història". "Barcelona de sempre. I escolteu, el rei moro amb la cristiana del Pi és una mostra de la ironia secular amb la pròpia història, no fotem!", ha manifestat.

Julià de Jòdar ha advertit a la candidata de la CUP a Barcelona, Basha Changue, del risc de quedar "assimilada als comuns" amb les seves declaracions contra els gegants que al seu entendre "banalitzen el colonialisme". "Per donar-se a conèixer, la Basha Changue ha tingut olfacte amb el tema esclavista, però ha perdut autonomia pel camí, assimilada a comuns, podemites i altres multiculturalistes, interessats a banalitzar el debat nacional per deixar la independència a un nivell subaltern", ha indicat. Al seu entendre, "l'esquerra banal" ha fet una acció de desinformació sobre el treball crític que durant dècades han efectuat historiadors, pensadors, escriptors i artistes, amb la història pròpia. I ha recordat "el rigor esperpèntic (Espriu), el fred distanciament (els Ferraté/Ferrater), l'escepticisme melangiós (Pla) i l'agror romàntica (Pere Quart)". 

Basha Changue ha demanat aquesta setmana retirar alguns elements de la cultura popular catalana perquè al seu entendre evoquen un passat colonialista i esclavista de Catalunya. El documental emès la darrera setmana a TV3 Negrers. La Catalunya esclavista segueix portant cua, i dilluns Changue va publicar un article a ElCrític.cat on demanava que es posi una mirada més crítica sobre el passat colonialista de Catalunya i que afectés els gegants. Va carregar contra els gegants "negritos" de Santa Tecla, a Tarragona, o els "cubanitos" de Sitges.

La proposta de la candidata de la CUP ha provocat una gran polèmica. Alguns han lamentat que amb aquest criteri d'ultracorrecció política també s'haurien de qüestionar les construccions romanes i les seves aportacions, com els llibres o l'alfabet llatí, i no cal dir les piràmides d'Egipte, en les quals es van utilitzar esclaus. En el darrer cas, esclaus hebreus.

David i Goliat

L'escriptor Enric Gomà també s'ha pronunciat sobre la polèmica i ha indicat que la membre de la CUP "no té ni idea de què parla". Ha recordat l'origen dels gegants. "Els gegants provenen de la representació per Corpus del passatge bíblic de David i Goliat. Els gegants venen de Goliat", ha apuntat recordant la batalla que es va produir a la vall d'Elah cap al 1.000 AC.