La commemoració del bicentenari de les quatre diputacions catalanes ha viscut aquest dimecres a la tarda el seu acte més solemne amb una celebració conjunta al recuperat paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, que s’ha convertit en un espai d’autoafirmació d’aquestes institucions de govern intermedi que han estat les més importants administracions catalanes dels darrers dos-cents anys a excepció, és clar, del període de la Mancomunitat i el de les dues restauracions de la Generalitat de Catalunya.

Els quatre presidents de les diputacions han signat el manifest 'Les diputacions catalanes, al servei dels municipis i dels seus ciutadans i ciutadanes' / Foto: Sergi Alcàzar

Els quatre presidents i presidentes de les diputacions de Barcelona, Núria Marín (PSC);  Tarragona, Noemí Llauradó (ERC); Girona, Miquel Noguer (Junts) i Lleida, Joan Talarn (ERC) han signat el manifest ‘Les diputacions catalanes, al servei dels municipis i dels seus ciutadans i ciutadanes’ on es recorda que, des de les eleccions municipals de 1979, aquestes administracions públiques han desenvolupat i consolidat un model de govern local intermedi al servei dels municipis. A l’acte hi ha participat també la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà i hi han assistit anteriors presidents de les diputacions, entre els quals el president José Montilla.

En la lectura del manifest s’ha recordat que el maig del 1822 es van constituir les diputacions, però que l’absolutisme les va liquidar l’any següent, fins que es van recuperar de manera definitiva uns anys més tard, i que malgrat les seves pàgines “de llum i d’ombra” cal expressar la voluntat de “no limitar-nos a llençar una mirada cap el passat sinó per subratllar el que som avui i el que volem i podem ser”. En aquest sentit, s’ha recordat que les diputacions son un govern local intermedi fonamentat en la “redistribució municipal”.

A l'acte hi han assistit anteriors presidents de les diputacions, com José Montilla, que posteriorment va ser president de la Generalitat / Foto: Sergi Alcàzar

Seguidament, han pres la paraula els quatre presidents. El lleidatà Joan Talarn  ha recordat que ja els diputats catalans que van participar en l’elaboració de la constitució del 1812 tenien com a objectiu la “recuperació de les llibertats catalanes” i com els diversos governs, també els liberals, van “decebre progressivament les esperances dels catalans”. El gironí Miquel Noguer s’ha mostrat convençut que calia “fer un acte unitari a la capital del país” i ha recordat el paper “determinant de les diputacions a l’hora de donar servei als ajuntaments”, amb casos recents com el temporal Gloria i la pandèmia de la Covid 19.

Marín: “Sense el municipalisme no s’entén Catalunya”

Al seu torn, la presidenta de la diputació tarragonina, Noemí Llauradó, s’ha referit a les diputacions com “una institució realment cabdal que dona suport als municipis”, com una mena “d’ajuntament d’ajuntaments”. Finalment, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Nuria Marín, ha mirat cap endavant tot assegurant que “després de 200 anys, la història no està tancada i ens fa mirar cap al futur”. Per això s’ha referit a que “les quatre diputacions anem a l'una, com ho vam fer el maig del 1822” i ha reivindicat com a obra històrica la “centenària Xarxa de Biblioteques, l’Institut del Teatre o l’Escola Industrial”. “Sense el municipalisme no s’entén la Catalunya d’aquests dos segles”, ha seguit Marín, per afegir que el bicentenari “no és per emmirallar-nos en el passat, sinó per agafar impuls”.

Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, en un moment de la seva intervenció / Foto: Sergi Alcàzar

L’acte, que ha comptat amb l’actuació del Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers ha estat tancat per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que s’ha referit a l’acte com un “dia de germanor del govern municipalista” i ha fet una crida a “replantejar el model territorial” a partir de la “cooperació i la suma d’esforços”.