Una propagandista del Kremlin, Ksenia Parfenova, s’ha instal·lat a Barcelona, segons publiquen diversos mitjans independents de l’oposició russa. El fet ha generat certa polèmica i ha provocat crítica perquè des de l’oposició es considera que les sancions imposades al govern rus per part de la Unió Europea a causa de la guerra d’Ucraïna no estarien funcionant correctament.

Segons publica el mitjà Rotunda, Parfenova havia estat redactora en cap de Politika Segodnya, del grup de mitjans Patriot de Yevgeny Prigozhin, fundador de PMC Wagner. La informació ha estat replicada per altres mitjans opositors, com ara Meduza. Algunes fotos de Parfenova a Barcelona han aparegut a les xarxes. A la periodista se la veu somrient a la platja de la capital catalana, una actitud que enerva particularment als més crítics amb el Kremlin.

 

De redactora en cap en un mitjà de l'entorn del Kremlin, a Barcelona

Parfenova va convertir-se en redactora en cap de Politika Segodnya la tardor de 2022 després que l’anterior periodista que ocupava el càrrec marxés urgentment a Kazakhstan a causa de la mobilització del Kremlin per la invasió d’Ucraïna. L’atac de Putin contra la sobirania d’Ucraïna va generar una estampida de russos descontents que no volien romandre en un país que consideraven que quedaria aïllat del panorama internacional.

El febrer del 2023, segons els mitjans independents, Parfenova va aconseguir un visat d’estudiant que li permet moure’s per l’espai Schengen. El 25 de febrer la UE va imposar sancions al grup Patriot, pel qual ella havia treballat. Ella pensava que no obtindria aquest permís, però l’1 de març hauria rebut una notificació concedint-li el visat. La periodista mateixa hauria informat sobre aquesta novetat a les xarxes socials.

La propagandista russa instal·lada a Barcelona treballava en una "fàbrica de trolls"

El mateix mes de març, Parfenova va escriure una carta de renúncia al mitjà on treballava, però encara apareix a la web de Patriot com a membre del consell coordinador del grup de mitjans. Els mitjans independents russos situen Parfenova treballant per Prigozhin des del 2014, fins i tot en una “fàbrica de trolls”. Les mateixes fonts apunten que no estava contenta amb la seva feina per Wagner, però que ho justificava assegurant que el periodisme és igual a tot arreu,

El mitjà Rotunda ha pogut contactar amb ella i els ha manifestat que vol aturat tota relació amb mitjans de comunicació. Les mateixes fonts apunten que probablement no tingui intenció de tornar a Rússia i de moment creuen que s’instal·larà a la capital catalana, on ha aparegut somrient gaudint de la platja.