Gir inesperat. Demanda sorpresa. El cas és que la guerra a Ucraïna s'ha d'aturar. Així ho ha dit el mateix president bielorús, Alexander Lukaixenko, durant un missatge al poble, que recull el portal Zerkalo World. "Hem de parar ara abans que comenci l'escalada. Intentaré arriscar-me i oferir-me per aturar les hostilitats. Has de deixar de lluitar". D'aquesta manera, Lukaixenko ha suggerit declarar una treva "sense dret a moure's, reagrupar tropes, sense dret a transferir armes, municions, mà d'obra i equip". 

"Tot està mort. S'ha de congelar. I si Occident torna a intentar fer servir la pausa de les hostilitats per reforçar les seves accions mitjançant enganys, Rússia es veurà obligada a fer servir el poder militar i industrial i de l'exèrcit per evitar l'escalada del conflicte: municions de fòsfor, urani empobrit i urani enriquit. Lukaixenko ha convidat les dues parts a seure a la taula de negociacions. En aquest context, el líder bielorús ha dit que "és impossible aconseguir la victòria". 

"És impossible derrotar una potència nuclear. Si el lideratge rus sent que la situació amenaça amb el col·lapse de Rússia, farà servir l'arma més terrible. Això no es pot permetre". 

Bielorússia guarda armes nuclears

Les declaracions de Lukaixenko venen després que se sabés que Bielorússia va parlar aquesta setmana sobre el fet de guardar armes nuclears de Rússia. I és que la decisió ha rebut l'aval de Minsk, i des de la capital asseguren que ho han fet fruit d'anys de pressió dels Estats Units i els seus aliats per canviar la seva direcció política i geopolítica. El Ministeri de Relacions Exteriors de Bielorússia ha justificat la decisió de cooperar amb Rússia en un comunicat aquest dimarts, dient que Minsk estava actuant per protegir-se d'Occident. 

Bielorússia, sobre guardar armes nuclears de Rússia: Minsk actua per protegir-se d'Occident

❌ Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

"Durant els darrers dos anys i mig, la República de Bielorússia ha estat subjecta a una pressió política, econòmica i d'informació sense precedents per part dels Estats Units, el Regne Unit i els seus aliats de l'OTAN, així com dels estats membres de la Unió Europea", ha detallat el comunicat. "En vista d'aquestes circumstàncies i de les preocupacions i riscos legítims en l'àmbit de la seguretat nacional que en sorgeixen, Bielorússia es veu obligada a respondre, enfortint les mateixes capacitats de seguretat i defensa".

En la mateixa línia que reforça Rússia, Minsk ha insistit que els plans nuclears russos no contravindrien els acords internacionals de no-proliferació, ja que Bielorússia no tindria control sobre les armes.

Lukaixenko aplana el camí per guardar les armes a Bielorússia

Cal recordar que Lukaixenko va organitzar un referèndum el febrer de l'any passat, revocant l'estatus no nuclear de Bielorússia. L'oposició va rebutjar el vot per considerar-ho un referèndum manipulat. Ara bé, la nova constitució del país, aprovada ara fa un any, ja advertia renunciant a l'estatus de país no nuclear que podria permetre a Moscou col·locar armes nuclears en el territori. Un fet que s'esdevindria per primera vegada des de la caiguda de la Unió Soviètica, quan Minsk va reunir els seus reserves i es va convertir en una zona lliure d'armes nuclears. Fa un any que Bielorússia va votar en aquest referèndum aquest aspecte. 

 

 

Imatge principal: el president bielorús, Alexander Lukaixenko / Efe