Ara que ja tenim la Via Laietana acabada, això sí, entre crítiques per la configuració de la mobilitat, en especial per la inexistència d'un carril bici segregat en direcció mar, així com per l’absència d’arbres, en aquest Barcelona Exprés us convidem a fer una mirada a la plaça de Ramon Berenguer el Gran, la més monumental de les que es troben en aquesta via.
La mateixa plaça va ser producte de l’obertura de la Via Laietana a principis del segle XX, quan es va aprofitar per crear un espai que permetés una visió global de les restes de la muralla romana i les construccions medievals que es van situar per sobre. Es tracta, doncs, d’una plaça planificada on anteriorment hi havia edificis i carrers, que van desaparèixer per sempre. De fet, l’obertura de la Via Laietana va servir per esponjar la Barcelona històrica i crear una artèria de connexió entre el port i l’Eixample, però també per destacar el llegat històric i monumental de tot un conjunt on es fusionen la ciutat romana i la medieval i que ja en aquell moment es concebia, també, com un reclam turístic. De fet, va haver-hi diversos projectes per donar forma a aquesta plaça, entre els quals n'hi havia un que incloïa un accés directe a la plaça del Rei, per mitjà d'una rampa que connectava amb la Via Laietana.
Al centre de la plaça trobem l’estàtua eqüestre de Ramon Berenguer tercer, dit el Gran. Va ser col·locada l’any 1950, a partir d’un projecte de Josep Llimona molt anterior, del 1888, i representa la figura d’aquest comte de Barcelona a cavall. Durant el seu govern (1097-1131), el casal de Barcelona va incorporar els comtats occitans de Provença, de Millau, de Gavaldà i de Carlat, els comtats pirinencs de Cerdanya, de Conflent i de Ripoll, i els territoris fronterers i deshabitats del Camp de Tarragona i de la plana d’Urgell, que permetrien la restauració de l’arxidiòcesi de Tarragona.
Estàtua a banda, el més interessant de la plaça és el seu teló de fons, on podem veure les restes de les torres i del pany de la muralla romana, del segle IV, amb detalls com el reaprofitament d’elements per dotar de consistència aquesta construcció defensiva. Per sobre de la muralla, al centre de la plaça, hi veiem les parets exteriors de la capella de Santa Àgata, part integrant del Palau Reial Major, construïda al segle XIV i una de les meravelles gòtiques de la ciutat.
🥵 Per combatre la calor, ens n'anem al parc de l’Espanya Industrial
📷 Trobar una foto entre 4.000? Aquest detall del mural 'El petó’ et sorprendrà!
Ara bé, com ja vam explicar quan vam parlar de la plaça de Sant Felip Neri, aquí també hi ha una mica de trampa. Fixem-nos en l’edifici que tanca la plaça en direcció a la Catedral. Oi que està integrada en el conjunt medieval amb la seva façana de carreus de pedra de Montjuïc? Doncs és una recreació moderna, del segle XX. Però fa el fet, oi?