L'Ajuntament de Barcelona ha fet un petit pas endavant per a adquirir l'immoble on treballa l'associació La Miranda, espai veïnal per a actes culturals que està situat al barri de la Salut (al districte de Gràcia, on hi és el Park Güell), de forma que pugui continuar amb la seva activitat, ara com a espai públic. La Comissió de Govern del consistori ha aprovat el pla especial urbanístic per a comprar la seu, en el marc del Pla estratègic del Park Güell 2023-2026. Segons ha informat l'Ajuntament aquest diumenge a través d'un comunicat, l'expropiació de l'espai se sufragarà amb els ingressos obtinguts per la gestió turística del parc. L'inici dels tràmits administratius per a la compra i cessió de l'espai ja es van anunciar el març del 2023.
L'espai, situat a l’avinguda del Coll del Portell, 74, és una parcel·la d'uns 455 metres quadrats que alberga una antiga casa de dues plantes del 1928. Ara mateix és un local privat que l'associació veïnal i cultural La Miranda té llogat i del qual en fa ús des del 2002. L'espai ha acollit activitats com concerts de música, cinema a la fresca, festivals de poesia, ioga, menjars populars (calçotades, arrossos, etc.). De gestió veïnal, la baixada d’ingressos a causa de la pandèmia va posar en risc l’activitat a l'espai, per la dificultat de pagar el lloguer, de forma que ara el consistori barceloní vol adquirir-lo per cedir-ho a l'associació i que es puguin continuar amb les activitats culturals. Actualment, l’associació La Miranda està formada per més d’un centenar de socis.

L'Antic Teatre o El Molino com a precedents
La seu de la Miranda no és l'únic espai cultural que l'Ajuntament de Barcelona mira d'expropiar per a convertir-lo en espai públic i garantir la seva activitat. Sense anar més lluny, el gener del 2023, el consistori anunciar la intenció de compra del local de l’Antic Teatre de Barcelona, al barri de Sant Pere (districte de Ciutat Vella). El govern de la llavors alcaldessa Ada Colau va obrir la porta a comprar l'espai per garantir la continuïtat del projecte, dedicat a activitats artístiques. Després de negociar la compra, sense arribar a bon port, el gener del 2024, ja amb Jaume Collboni al capdavant, el consistori va optar per l'expropiació (amb el suport dels comuns, el PSC, ERC i Trias-Junts), una opció que els socis de l'espai cultural de l'Antic Teatre demanaven amb insistència. La intenció amb la compra pública és garantir que l'espai continuï sent teatre, bar i espai artístic. La propietat privada de l'espai volia apujar el preu del lloguer un 500% de cara a la fi de l'actual contracte, el 2027, i la viabilitat del centre cultural s'ensorrava.
Una altra adquisició similar va ser la d'El Molino, emblemàtic espai del Paral·lel, que va ser comprat el juliol del 2021 per un import de 6,2 milions d'euros i que forma part dels equipaments municipals de la ciutat com a casa de cultura, un projecte de l’Ajuntament que va dotar amb 7,1 milions d'euros d'inversió. El Molino està previst que reobri a la tardor d'aquest 2024, com a casa de flamenc, rumba, cançó d'autor, de jazz, teatre i qualsevol altre ús cultural. Aquest febrer va acabar el termini per a l'exposició de les condicions públiques per a la gestió de l'equipament i el procés de licitació a l'empresa que ho ha de gestionar començarà a l'estiu. Veïns i entitats culturals reclamaven una gestió comunitària, però l'Ajuntament de Collboni finalment optarà per només deixar-ho per acollir activitats puntuals del barri.