L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest divendres que comprarà el teatre El Molino per un import de 6,2 milions d'euros. L'emblemàtic espai cultural del Paral·lel passarà a ser de titularitat pública i s'afegirà als equipaments municipals de la ciutat. El consistori pretén que formi part de les noves Cases de Cultura de Barcelona. Amb aquesta adquisició, des de l'Ajuntament expliquen que volen reforçar el reimpuls de les sales culturals que hi ha a l'avinguda Paral·lel amb una combinació d'equipaments públics i privats.

Es treballa amb la previsió de reobrir El Molino l'any 2022. El recinte fa més de dos anys que és tancat. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament posarà en marxa en els propers mesos un concurs públic per escollir la seva direcció. De fet, asseguren que l'espai no s'especialitzarà en una única disciplina cultural.

El Molino estava en venda des de feia mesos i la seva viabilitat econòmica estava molt compromesa. Ada Colau, alcaldessa de la ciutat, ha assegurat que "era fonamental salvar l'espai" i que, si no intervenien, "podia quedar en mans d'un fons voltor o d'un interès privat que podia deteriorar o desvirtuar la identitat" d'El Molino.

Espai emblemàtic de la ciutat

La història del local va començar el 1898 al carrer Vila Vilà i, ben aviat, van aconseguir tenir una programació musical estable. Després de diversos canvis de nom, entre els que també va estar el Petit Moulin Rouge, amb la finalització de la Guerra Civil es va establir el nom d'El Molino. En aquesta època, se li va tornar a donar un aire de cafè-concert.

La seva consolidació definitiva va arribar a la dècada de 1940 i el local es va convertir en el teatre més famós del Paral·lel. Durant mig segle, El Molino va esdevenir un espai de referència del món de l'espectacle, però l'any 1997 els propietaris tanquen per primera vegada les seves portes. 10 anys després, l'empresa Ocio Puro va comprar el teatre i el va reformar. L'any 2010, l'espai va tornar a aixecar el teló i va tornar a triomfar, però el 2019 es va haver de clausurar de nou.

Amb l'adquisició, l'Ajuntament defensa que vol donar un aire a El Molino que sigui similar al que es vol fer a la futura Casa de la Música de Barcelona, que s'instal·larà a l'actual Sala Barts. Els eixos, manifesta el consistori, són "la conjugació de l'exhibició amb l'articulació sectorial i potenciar nous vincles entre cultura, educació i experimentació".

El consistori sosté que això servirà per a la "dinamització del teixit cultural i per al reconeixement i ampliació dels drets culturals des de la perspectiva d'accés als continguts i la participació ciutadana en les pràctiques culturals".

 

Imatge principal: Façana del teatre El Molino de Barcelona. ACN.