L'Ajuntament de Barcelona ha convocat, per 19è any consecutiu, l'esdeveniment Barcelona Poesia. Fins al 10 de maig el verger del Museu Marès i diferents edificis emblemàtics de la ciutat han acollit diferents mostres poètiques. L'activitat central d'aquest esdeveniment serà el Festival Internacional de Poesia, que se celebrarà demà, dimarts, a les 21h, al Palau de la Música. Un bloc fa un seguiment detallat de tots aquests esdeveniments poètics.

El 32è Festival Internacional de Poesia

El Festival d'aquest any vol centrar-se en el tema dels refugiats, tot coincidint amb la crisi dels refugiats i aprofitant que l'any passat va celebrar-se el centenari del genocidi armeni. Per això s'ha volgut convocar a quatre poetes vinculats a la temàtica. L'iranià Mohsen Emadi, que va abandonar Iran per esquivar la dictadura, l'activista cultural libanesa Joumana Haddad, la poeta armènia Violet Grigoryan, i Easterine Kire, de Nagaland (al nord-est de l'Índia). Els acompanyaran un autor consolidat de la poesia castellana, Francisco Brines, i una de les promeses de la poesia catalana, Mireia Calafell. Amb ocasió de l'Any Llull, aquests poetes recitaran els poetes del místic medieval en les seves respectives llengües. En l'esdeveniment també hi haurà música, amb el violinista Joel Bardolet, i dansa, amb els ballarins de Mal Pelo.

Emadi, tot un personatge

Mohsen Emadi va néixer el 1976. A desgrat de la censura que imperava al seu país, va aconseguir ficar-se al món de la poesia gràcies a Ahmad Shamlou, un dels grans poetes iranians, qui va ensenyar-li el valor de la poesia tradicional persa. Amb Shamlou, van començar a involucrar-se en webs i blogs poètics. El 2009 va decidir deixar el seu país i va haver de malviure en la pobresa, mentre la seva figura com a poeta es consolidava. En castellà se li han publicat diverses obres, com La flor en los renglones, o Las leyes de la gravedad. Actualment viu a Mèxic.

Tres dones

Joumana Haddad (Beirut, 1970) és considerada una de les dones més influents del món àrab. És periodista, artista, professora, gestora cultural, traductora i, sobretot, poeta. En castellà se li han publicat diverses obres, com el llibre eròtic Los amantes deberían llevar sólo mocasines, o l'assaig feminista Superman es árabe: acerca de Dios, del matrimonio, del macho y de otros inventos desastrosos. Violeta Grigoryan va néixer a Teheran el 1962, i per això va començar a escriure en persa. El 1975 va emigrar amb la seva família a Armènia, però allà va tenir problemes amb les autoritats comunistes. Es va veure obligada a refugiar-se temporalment a Los Angeles. És molt provocativa: va fer un poema al seu clítoris, i un dels seus llibres es titula Follada de negre. Easterine Kire (1959) és més coneguda com a novel·lista que com a poeta: l'any passat va guanyar l'Hindu Prize, el premi més important de l'Índia. La seva obra se centra en la defensa del poble de Nagaland, que pateix una persecució política i cultural per part de l'Estat indi.

Els propers

Mireia Calafell (Barcelona, 1980) és una de les joves veus de casa nostra. Va començar a donar-se a conèixer al món de la poesia fa deu anys, quan va publicar Poètiques del cos. Amb els llibres publicats fins ara ha aconseguit diversos premis. El 2015 va guanyar el Premi Lletra d'Or, amb el seu poemari Tantes mudes. La seva obra ha estat traduïda a l'àrab, a l'holandès, a l'anglès, al castellà i al portuguès. Ha dut la seva poesia per tot el món: de Finlàndia a Abu Dhabi, passant per la Xina i l'Argentina. Francisco Brines és el més conegut dels convidats, ja que va obtenir el Premio Nacional de las Letras Españolas el 1999 i és acadèmic des del 2001. De la seva poesia, de caràcter intimista, es podria destacar El otoño de las rosas.

 

Una setmana poètica

Durant tots els dies del festival hi ha hagut actuacions al pati del Museu Frederic Marès, on també s'ha organitzat una fira del llibre poètic. A més a més, hi ha una exposició de versos al carrer, a la rambla de Guipúscoa, i una de fotografies de poetes, al Palau de la Virreina. També hi ha hagut audicions de poesia, xerrades amb autors i presentacions de llibres a Sant Pau del Camp, a La Pedrera, a l'Institut d'Estudis Catalans, al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau, al Teatre Nacional de Catalunya i a diversos centres cívics i biblioteques.

 

Fotografia de portada: Joumana Haddad, per Laurent Denimal.