Han passat dos dies des que Robert Francis Prevost va sortir escollit papa en el conclave i es va erigir en el successor 267 de Sant Pere amb el nom pontifici de Lleó XIV i la seva figura segueix protagonitzant les portades dels diaris de l’estat espanyol i de la resta del món. El primer nord-americà que liderarà l’Església catòlica -tot i que també té nacionalitat peruana i vaticana- ha despertat una enorme fascinació per l’impacte històric del seu nomenament, el seu perfil humà (fill d’immigrants, un caràcter proper i serè, humil, espiritual i compromès amb el diàleg i la pau), i religiós (agustinià, missioner, progressista, continuista i pròxim al papa Francesc, constructor de ponts i anti-Trump) que ha suscitat reaccions de tota mena en la societat i l’Església catòlica. Hi ha un gran interès per saber més i més de Robert Francis Prevost i per especular sobre com serà el seu pontificat, quins reptes haurà d’afrontar, quins seran els seus aliats i els seus enemics i tot el que diu o fa, o fins i tot quins són els seus gestos o com va vestit o on viurà, és notícia aquests dies.
“Més peruà que una altra cosa”
Totes les portades que s’analitzen en aquesta secció tenen al papa Lleó com a protagonista amb més o menys espai, i tots aquells mitjans que s’ho poden permetre han enviat periodistes a Chiclayo, el poble peruà on Robert Prevost va exercir com a bisbe, per recaptar el testimoni dels qui van ser els seus feligresos, persones que van conviure durant molts anys amb el nou papa, i que el coneixen en la seva faceta més humana i propera. És el que ha fet el diari El Mundo, que ha copsat l’orgull que senten els veïns de la capital del departament de Lambayeque, a la costa nord del Perú, on Robert Francis és el "Padrecito Roberto", al que defineixen com a auster, carismàtic i introvertit, i al que consideren “més peruà que una altra cosa”, per cor i perquè va viure més de mitja vida en aquestes terres, igual que senten a Chulucanas, el poble proper a Piura, on el jove Robert Prevost va exercir de missionar, o a Trujillo i en el port de Callao, proper a Lima, on també va establir vincles.
Els testimonis copsats ajuden a conèixer el nou papa. “Al Padrecito Roberto li agrada parlar de futbol i és de molt bona dent i li encanta el cebiche, l’arròs amb ànec i el cabrit que fem aquí”, afirma un veí. “Un home amb olor d'ovella”, el defineix l’actual bisbe, Edinson Farfán, per destacar la seva constant tasca entre els més necessitats”. I el sacerdot Fidel Purisaca recorda com va actuar durant la pandèmia de la covid, quan va tirar endavant una iniciativa que va salvar la vida a centenars de pacients. "Monsenyor es va proposar construir una planta d'oxigen per a combatre la covid i al final en va aconseguir instal·lar dues. Com imaginar el que pot aconseguir ara per a tothom", explica el mossèn, que també recorda com l’ara papa recorria els hospitals i regalava rosaris beneits per Francesc als malalts contagiats.
La resta dels diaris, tant de Madrid com els que s’editen a Catalunya, informen a través dels seus corresponsals a Roma, que informen sobre el contingut de la primera homilia de Lleó XIV en la missa del seu pontificat, i les seves conseqüències. “Lleó XIV es mostra conciliador, però el trumpisme ja el critica”, titula El País, que destaca que el papa es presenta com un “fidel administrador” de l’església, i també es fa ressò de les primeres reaccions agressives contra el nou papa que arriben del seu propi país, els Estats Units, i del món ultraconservador afí a Donald Trump. Steve Bannon, abans ideòleg i estrateg del president, va assegurar que “l’església profunda ha escollit a un papa anti-Trump”. L’Abc també li dedica tota la portada al papa Lleó, i posa el punt de mira en l’elecció del conclave i el poc que n'ha transcendit. “Provost va liderar la votació del conclave des del començament”, titula, i afegeix que Parolin, que partia com a favorit, sempre va anar per darrere del cardenal nord-americà, que a cada votació reunia més suports fins a aconseguir els dos terços necessaris. La Razón, per la seva part, titula “al servei de la humanitat”, i també posa l’accent en el contingut de la seva primera homilia.
El govern espanyol, obert a prorrogar les nuclears
En la premsa catalana també s’analitza el contingut de l’homilia de la primera missa papal, però se’n destaquen altres missatges. El Periódico, que titula “llum per a les ‘nits fosques’ del món”, destaca que Lleó XIV reivindica el valor de la fe davant els que la “ridiculitzen i menyspreen”. El rotatiu de Prensa Ibérica li dedica al papa la fotografia principal de la portada, però el titular és per un altre tema col·lateral de la gran apagada. “El Govern (espanyol) s’obre a retardar el tancament de les nuclears”, afirma, sempre que la factura no la pagui el consumidor, i assegura que l’executiu de Pedro Sánchez “repta Iberdrola, Endesa i Naturgy a presentar una proposta que no impliqui carregar en el rebut 1.300 milions que ara assumeixen aquestes companyies”.
El dia de la Victòria a Moscou
La Vanguardia també dedica el titular principal de la seva portada al papa, i diu que “alerta contra el domini de la tecnologia, els diners o el poder”, i assegura el rotatiu dels Godó que “conservadors i partidaris de Bergoglio es declaren entusiasmats amb l’elecció de Lleó XIV, que ha optat per un començament prudent”. La Vanguardia també destaca en la seva portada que "les entitats econòmiques pressionen Sánchez per evitar la fusió BBVA-Sabadell”, i dedica la seva imatge principal a la celebració del dia de la Victòria a Moscou, que es va convertir en un acte perquè Putin pogués presumir del suport de tot Rússia a la seva causa. L’altre diari que aposta per la mateixa fotografia -que no es veu en cap altra portada- és l’Ara, que destaca que “Putin es fortifica a la plaça Roja”, tot i que el titular principal és pel “clam empresarial a Sánchez perquè freni l’opa al Sabadell”.







