Jaume Collboni ha malparlat del govern de Barcelona, que va abandonar fa tres setmanes. En una entrevista d'aquest diumenge a El País, el candidat del PSC a les eleccions municipals ha criticat els seus companys a l'executiu durant els últims quatre anys: que si estan entestats a decréixer, que si s'ha de comptar més amb el Gremi de Restauració, que si la "guerra contra el cotxe", que si les posicions "dogmàtiques" amb la Superilla de l'Eixample, que si el 30% d'habitatge social... Sembla que no li ha agradat res del que han fet Ada Colau i els comuns, amb els quals ha treballat fins ara.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Preguntat sobre "què farà que no hagi fet en quatre anys de govern", Collboni ha evitat concretar i s'ha limitat a dir que per a ell la ciutat és un "pacte": "Les grans decisions caldrà abordar-les des de l'acord i la construcció de majories". "Cal defensar un model de desenvolupament i de creixement econòmic, sostenible i cohesionador, però el preu del progrés no pot ser no créixer", ha assenyalat. És a dir, que ha donat a entendre que els comuns han insistit i insisteixen a decréixer. Aquí és quan ha valorat la seva relació amb el Gremi de Restauració: "Els veïns són restauradors i són clients dels bars; i els restauradors també són veïns".

"La guerra contra el cotxe és un error"

A més, ha atacat la "guerra contra el cotxe" que haurien mantingut els comuns. "Crec que és un error (...). No ens inventem un món que no és. Hem de posar tots els esforços perquè l'acceleració de la descarbonització de la mobilitat a la ciutat vagi com un coet", ha indicat. Llavors, ha apuntat que la seva prioritat serà "electrificar la ciutat". "Això i estar al costat del sector i la indústria de l'automòbil quan fa l'esforç titànic, com SEAT, per fabricar vehicles elèctrics", ha afegit. Recordem que l'actual regidora de Mobilitat és Laia Bonet, del PSC.

El candidat socialista també ha criticat el projecte de Superilla de l'Eixample, que ell frenarà malgrat que compti amb reconeixement internacional. "Vull que el reconeixement el tinguin els ciutadans de Barcelona, que entenguin el que està fent l'Ajuntament, i que el seu tipus de vida no es vegi amenaçat per posicions que són dogmàtiques", ha expressat. És així com ha tornat a qüestions de mobilitat i ha agregat que "a ningú li agrada estar en un embús contaminat". Finalment, ha anunciat que la canviarà l'obligació que els promotors destinin un 30% dels pisos a habitatge: "Quan una política pública no aconsegueix els objectius que busca, cal revisar-la. I el 30% no ha aconseguit els objectius que buscava. És més, ha frenat la inversió".

Pactes postelectorals

Sobre pactes i relacions personals, Collboni ha evitat oferir respostes clares. No ha aclarit si la seva relació amb Ada Colau està tocada, després d'abandonar el govern municipal per dedicar-se a fer campanya. Tampoc ha concretat si tornaria a pactar amb ella: "Surto a guanyar i les enquestes apunten que estem molt a dalt. Per primera vegada en quinze anys tenim opcions reals de guanyar". Sondejos com els d'ElNacional.cat El Periódico pronostiquen que serà Xavier Trias qui tindrà més regidors, sobre qui s'ha limitat a dir que no dialogarà "amb els partits extremistes" — sense acabar de tancar la porta a un possible pacte amb Junts. El mateix amb Ernest Maragall: "Ho repetiré fins a l'avorriment. Seré un alcalde progressista".

També ha estat preguntat sobre el fitxatge de Lluís Rabell i les seves posicions trànsfobes, sense èxit. "(El debat sobre la llei trans) m'entristeix profundament com a membre del col·lectiu, perquè ens ha debilitat. Tot el món ha de posar una mica de la seva part per evitar posar en risc els drets de gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i de les dones quan tenim la ultradreta davant bordant", ha dit, sense aclarir si condemna o no la transfòbia de Rabell.