Jaume Collboni comunicarà aquest dilluns a l'alcaldessa Ada Colau la seva decisió d'abandonar el govern municipal de Barcelona a quatre mesos de les eleccions del 28 de maig per a centrar-se en les eleccions municipals 2023, segons ha avançat SER Catalunya i ha confirmat elNacional.cat. Collboni, primer tinent d'alcalde, deixarà avui mateix les seves responsabilitats com a regidor del consistori, però això no suposa un trencament del pacte entre Barcelona En Comú i el PSC. La decisió de Collboni arriba a les portes d'una campanya electoral per a les eleccions del 28 de maig que es preveuen molt ajustades a la capital catalana entre el mateix Collboni, Ada Colau i el candidat de Junts, Xavier Trias. 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗓️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

La decisió del primer tinent d'alcaldia arriba a pocs dies del ple municipal del mes de gener i després d'una setmana on s'han evidenciat les diferències entre els comuns i els socialistes en aspectes com el pla d'usos de l'Eixample, que el PSC no va voler aprovar inicialment tot i haver pactat previament el pla amb Barcelona en Comú i haver-lo presentat de manera conjunta. L'alcaldable socialista donarà explicacions en una roda de premsa aquest dilluns al migdia mateix, però la intenció és la de centrar-se en les eleccions municipals. De fet, fa pocs dies que un altre candidat a les eleccions, el republicà Ernest Maragall, també va anunciar que deixava el seu escó al Parlament per centrar-se en la cursa electoral.

 

A l'espera de com queda configurat el govern municipal sense la presència de Jaume Collboni, es preveu que entri com a regidora Núria Carmona, la següent a la llista socialista del 2019. Tot i la marxa de Collboni, no es preveu un trencament en la coalició de govern. Això sí, la sortida de Collboni tanca el capítol de desavinences que l'alcaldable socialista ha mantingut en els darrers temps amb l'alcaldessa, Ada Colau, que en les darreres setmanes han aflorat més clarament. Casos com el de l'ampliació de l'aeroport del Prat i la instal·lació a Barcelona del Museu Hermitage han estat exemples clars d'aquestes divergències, però al passat ple municipal els socialistes fins i tot van votar en contra del projecte estrella d'aquest mandat, les superilles, i van votar a favor de la paralització de nous projectes. 

Amb la sortida de Collboni s'esclareix l'escenari electoral, on els candidats dels principals partits ja estan proclamats, com Xavier Trias per Junts per catalunya, Ernest Maragall, per ERC, Jaume Collboni pel PSC i Daniel Sirera pel PP, mentre que les candidates de Barcelona en Comú i Ciutadans, respectivament Ada Colau i Anna Grau, estan pendents de passar el tràmit d'unes primàries. Dels primers en reaccionar a la renúncia de Collboni ha estat el candidat republicà, Ernest Maragall: "És una manera molt desesperada d'intentar treure's de sobre les responsabilitats dels últims 4 anys de govern", ha declarat segons recull la SER.