La intenció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de no reorganitzar el govern municipal després de la marxa de Jaume Collboni i, per tant, no nomenar Laia Bonet com a primera tinenta d’alcaldia en substitució del candidat socialista i limitar-se a delegar-li les funcions ha provocat la primera fricció entre Colau i Collboni després que el segon anunciés dilluns la seva decisió de sortir del govern municipal per dedicar-se a preparar les eleccions municipals. Si en les darreres setmanes ja eren evidents les desavinences entre els dos socis de govern, ara que ja només són rivals electorals continuen ben presents.

En aquest sentit, després que Colau assegurés en declaracions a SerCat que no hi hauria canvis en el cartipàs més enllà de delegar en Bonet les tasques i atribucions de Collboni, l’encara primer tinent d’alcaldia -la renúncia es farà efectiva l’1 de febrer- ha retret a l'alcaldessa que aposti per delegar les funcions que fins ara tenia assignades en Laia Bonet i no donar-li el títol de primera tinent d'alcaldia. En declaracions a Ràdio 4 i La 2, ha recordat que el pacte entre Barcelona en Comú i el PSC incloïa la primera tinença d'alcaldia per als socialistes. Per això, ha reivindicat que els pactes "s'han de complir de l'A a la Z" i ha avisat: "Arribarem fins al final si es compleixen els termes de l'acord", una manera d’insinuar un possible trencament del govern municipal.

Això sí, el cap de llista socialista per a les eleccions de maig, ha esperat poder tenir una conversa "assossegada" amb Colau per garantir un traspàs "tranquil". "Demanaria sentit comú i complir els acords si no volem que es compliquin les coses més", ha dit. Collboni ha insistit que malgrat que ell surti del govern municipal, l'acord entre el PSC i Barcelona en Comú es manté. Per això, ha reivindicat que els canvis que es puguin fer han de complir en els termes acordats, i, per tant, mantenir un membre del PSC, en aquest cas, Laia Bonet, en el càrrec de la primera tinença d’alcaldia.

Decisió "coherent"

Sobre la seva decisió de renunciar a la seva acta de regidor i les seves responsabilitats de govern, Collboni ha defensat que la pren per "coherència" i ha afegit que seria "ridícul" sortir del govern per fer-li oposició i ha insistit que el seu objectiu és explicar les seves propostes per als propers quatre anys, millorant aquelles coses que creu que no han acabat de funcionar. De fet, el dilluns Collboni ja va anunciar la seva intenció de tornar a l’Ajuntament, però “com a alcalde” per “obrir una nova etapa amb la mirada posada cap al futur i que ens permeti recuperar la millor Barcelona”.