L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que les decisions per investir-lo alcalde "es van prendre a Barcelona i des de Barcelona". Així de contundent s'ha mostrat el candidat per tallar amb els rumors que asseguren que la decisió ha vingut donada des de Madrid, "les converses les vaig tenir exclusivament amb els líders dels grups municipals". En una entrevista aquest dilluns a TV3, el nou alcalde ha negat que hi hagi cap pacte amb les formacions que han permès que sigui alcalde i ha assegurat que BComú i el PP van "coincidir" a l'hora de votar-lo "per motius diferents". En tot cas, ha deixat clar que la decisió es va prendre "dins de les quatre parets de l'Ajuntament", i que el seu objectiu era fer una coalició "de progrés" amb els comuns tot i que aquests van optar per quedar-se a l'oposició. "BComú pren una decisió unes hores abans del ple i a partir d'aquí es prenen decisions", ha assenyalat en relació amb els suports obtinguts de BComú i el PP. 

Pacte entre ERC i Junts a Barcelona

Sobre el canvi de discurs de Collboni des de l'inici de la campanya, ha reconegut que qui té la primera opció de fer govern és el guanyador, i "Trias va decidir pactar amb ERC sense tenir en compte l’aritmètica real a l’hora de la investidura". En aquest sentit, ha afegit que si el que es vol és un sistema diferent d'elecció, com el de doble volta de França, ell estarà "encantat que s'implanti". Avui, però, ha conclòs, "el sistema que tenim és el que tenim". Collboni ha sostingut que la seva "obligació institucional" és mirar endavant i buscar acords i consensos. Així, no ha volgut comentar quines converses va tenir amb Xavier Trias, però sí que ha reconegut que van tenir converses on hi va haver "moltes propostes diferents". Tanmateix, ha afegit, Trias va optar per pactar amb els republicans i ho va fer, segons el seu criteri, "sota uns paràmetres erronis".  

Criteris de professionalitat a l'estructura de l'Ajuntament

Jaume Collboni ha reiterat que no ha pactat res amb els populars ni tampoc amb els comuns, però ha concretat que "hi ha un compromís per la investidura". Concretament, sobre el manteniment d'alts càrrecs, ha negat cap pacte "verbal o escrit" amb BComú. "Els meus criteris per escollir directius i gerents són criteris de professionalitat i vàlua", ha explicat. Per això, ha dit, quan es facin els nomenaments n'hi haurà que ja hi eren en l'anterior etapa i d'altres de nous. En tot cas, però, ha subratllat que el criteri no serà polític sinó professional. 

D'altra banda, ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat que els comuns entrin a formar part del govern municipal després de les eleccions generals del 23-J i s'ha limitat a dir que "tècnicament" es pot governar amb 10 regidors i ha defensat sempre que Barcelona ha tingut un alcalde socialista "ha funcionat bé".   

Solucionar les urgències de Barcelona

Collboni ha explicat que les primeres decisions que prendrà com a alcalde tindran a veure amb les "urgències" de la ciutat i estaran vinculades a la neteja i l'ordenació de l'espai públic. "Els canvis es notaran", ha apuntat. De moment, ha avançat que demanarà a les empreses concessionàries del contracte de neteja "un esforç d'eficiència de manteniment" de l'espai públics. El nou alcalde ha indicat que el seu equip ja està treballant des d'aquest dilluns "ja estem per la feina".