Tot i que aquest dijous Xavier Trias i Ernest Maragall van arribar a un acord per governar junts a Barcelona si el primer acaba sent investit demà dissabte alcalde 8 anys després, les bases dels seus partits hauran d'aprovar hores abans que se celebri el ple d'investidura si donen el seu suport a aquest pacte. Per un costat, la Federació de Junts per Catalunya a Barcelona farà una consulta telemàtica perquè els militants es pronunciïn respecte a l'acord que acosta al seu candidat a l'alcaldia, sempre que no hi hagi un pacte alternatiu entre Jaume Collboni, Ada Colau i Daniel Sirera que arribi als 21 regidors. La pregunta de la consulta és: "Fas confiança a Xavier Trias per negociar i arribar a un acord per assolir un Govern de canvi, progrés i benestar a la ciutat de Barcelona amb Ernest Maragall i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)?", és a dir, no pregunten directament a la militància si estan d'acord amb el contingut del pacte entre les dues formacions, sinó si permeten a Trias negociar-lo i arribar a un acord amb el cap de llista dels republicans.

Un congrés d'ERC per decidir si donen suport a l'acord 

Tot i que han passat gairebé tres setmanes des de les eleccions, aquesta consulta es farà sobre la botzina. El ple a l'Ajuntament de Barcelona, del qual en sortirà el relleu d'Ada Colau, se celebrarà a entre les 8 h i les 14 h. Per altra banda, les bases d'ERC encara no han donat tampoc el seu vistiplau a l'acord entre les dues formacions independentistes i a les 10:30 ERC Barcelona celebrarà un congrés a la seu nacional del partit per debatre'l i aprovar-lo en cas que així ho decideixi la militància. Si finalment l'acord fos rebutjat, els cinc regidors que va aconseguir ERC el 28 de maig votarien al seu candidat.

Tal com va publicar ahir dijous ElNacional.cat, aquest acord recull que l'alcaldia seria per a Xavier Trias, com a guanyador de les passades eleccions municipals, i que el seu partit tindria quatre tinences d'alcaldia. Mentrestant, ERC n'aconseguiria dues i Ernest Maragall seria primer tinent d'alcalde. El 28-M Trias per Barcelona va aconseguir 11 regidors i 149.235 vots als comicis, mentre que ERC va recular fins a la quarta posició, amb 5 regidors i 74.720 vots. Tot i aquest repartiment de les tinences, encara és una incògnita com es repartirien entre els dos partits les responsabilitats del govern municipal.

Les possibilitats de Collboni es van esvaint 

Mentrestant, la possibilitat d'un pacte alternatiu que Trias recuperi la batllia de Barcelona vuit anys després de l'arribada de Colau es complica pel veto mutu entre comuns i PP a l'hora d'investir Collboni. Els primers es neguen a participar en un acord on hi hagi els populars, i aquests últims rebutgen investir el socialista si l'equip de l'alcaldessa en funcions forma part del govern municipal, tal com va prometre ahir que faria Collboni. En les darreres hores s'ha redoblat la pressió dels socialistes sobre els comuns i es multipliquen els missatges a les xarxes socials denunciant que si no fan alcalde a Collboni, estaran possibilitant el retorn de Trias i un front independentista a la capital de Catalunya.