Les dues empreses funeràries que operen a la ciutat de Barcelona han carregat aquest divendres contra la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de crear una empresa pública per tal de reduir el preu del servei funerari.

Tant Serveis Funeraris de Barcelona S.A. com Àltima han criticat la iniciativa del govern municipal i han instat l'alcaldessa, Ada Colau, a reduir la tarifa dels cementiris municipals si realment vol rebaixar el cost d'un servei funerari. Aquesta quantitat representa el 20% del total de la factura i ambdues companyies recorden que Cementiris de Barcelona és una empresa pública que està tenint beneficis de 3 MEUR.

Àltima, que té un tanatori, fins i tot ha titllat la iniciativa municipal de "competència deslleial". Des del comitè d'empresa de Serveis Funeraris, que disposa de quatre tanatoris, han expressat el seu temor per un possible ERO, i han reclamat a l'Ajuntament que absorbeixi una part de la plantilla.

El conseller delegat de Mémora -l'empresa que té el 85% de Serveis Funeraris de Barcelona S.A.-, Juan Jesús Domingo, ha lamentat que l'Ajuntament no els hagi informat de la seva decisió de crear una empresa pública quan té una participació del 15% en la seva societat. Domingo ha trobat "sorprenent" que el govern municipal vulgui vendre's les seves accions "per fer-li la competència des de l'àmbit públic". 

Però a més, ha remarcat que si vol fomentar la competitivitat, la seva intervenció precisament provocarà el contrari, perquè ocuparà un espai del mercat. A més, ha recordat que els tanatoris estan ocupats només en un 50%, i per tant el que hi ha és un excés de sales de vetlla. Serveis Funeraris té quatre tanatoris: Sancho de Ávila, Les Corts, Sant Gervasi i Collserola.

Funeràries sense tanatoris?

També ha mostrat la seva preocupació pel fet que es vulgui modificar l'ordenança perquè un operador pugui oferir serveis funeraris sense disposar d'un tanatori. Al seu parer, això obrirà la porta de Barcelona a "empreses pirates, amb plantilles en precari, manca d'higiene i sense complir les normatives sanitàries".

Sobre el preu, a més de recordar que l'Ajuntament té altres instruments com pot ser rebaixar la tarifa de la part d'inhumació i cremació en els cementiris municipals, Domingo ha remarcat que el 70% de les famílies tenen alguna assegurança i no paguen el cost del servei. 

Temor per un ERO

També ha alertat que si hi ha un nou operador que es menja una part del mercat, els compromisos d'estabilitat de plantilla es veuran afectats. Precisament, des del comitè d'empresa de Serveis Funeraris de Barcelona, el seu vicepresident, Jordi Fernández, ha mostrat el seu temor per un possible ERO, i ha reclamat a l'Ajuntament que absorbeixi una part de la plantilla de l'empresa, tenint en compte que abans era pública i s'ha anat privatitzant. Al seu parer, "si volen fer una tercera empresa, l'Ajuntament hauria de tenir l'obligació moral de contractar un percentatge de treballadors de Serveis Funeraris de Barcelona".

Fernández ha explicat que la propera setmana es reuniran amb els grups municipals i que hi haurà una reunió del comitè d'empresa per estudiar quina estratègia seguir, però ja ha donat per fet que hi haurà mobilitzacions. També ell ha recordat a l'Ajuntament que Cementiris de Barcelona té 3 MEUR de beneficis. "Ens estan dient que som molt cars? Doncs que comencin a fer rebaixes per aquí", ha etzibat.

Un mercat ja liberalitzat

El director general de Serveis Funeraris d'Àltima, Josep Ventura, ha titllat aquesta operació de l'Ajuntament de "competència deslleial", i ha remarcat que la seva empresa va trigar entre sis i vuit anys per inaugurar el seu tanatori a la Ronda de Dalt per una sèrie de permisos i exigències que el consistori no haurà d'acreditar. "En un mercat on el servei està totalment liberalitzat, la intervenció pública no té cap sentit, i més quan ja hi ha prou sales de vetlla", ha opinat.

Pel que fa al preu, s'ha preguntat d'on treu les dades el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, quan parla d'un cost mig de 6.500 euros a Barcelona. Ha assegurat que el preu mig que la seva empresa ofereix és de 3.441 euros, i ha recordat que un 20% de la factura correspon a la part del cementiri, on la capacitat d'intervenció municipal és total. "El primer que haurien de fer és donar exemple i rebaixar tarifes dels cementiris si és que volen baixar el preu del servei funerari", ha retret. El servei més bàsic que ofereix Àltima ronda els 2.000 euros.