L’entrada en servei de l’actual fase de proves de la T-Mobilitat no va poder començar pitjor. Una fuita d'informació va deixar al descobert dades personals de centenars d’usuaris, cosa que va comportar que l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM), decidís tancar el web de registre quan encara no havien passat ni vint-i-quatre hores des de la seva posada en servei. Tot aquell desgavell però, que ha comportat tants problemes que fins i tot els treballadors dels punts TMB han convocat una vaga de protesta, quedarà només en un simple amonestament, ja que és l’única resposta prevista per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) quan la infracció correspon a fitxers de titularitat pública.

Aixi ho ha avançat aquest dijous el mitjà ‘Crónica global’, que cita un escrit de l’APDCAT on s’especifica que les responsabilitats per la fuita de dades personals no aniran més enllà d’una amonestació. Segons el mitjà citat, poc després de detectar-se la fuita de dades, el diputat del Parlament Jordi Terrades (PSC-Units) va presentar una bateria de preguntes que han estat respostes per l’APDCAT, que ha assenyalat que, “en el cas que l’ATM pugui ser sancionada per la violació de seguretat patida al seu portal, el marc jurídic d’aplicació no ha contemplat, en tractar-se d’un consorci integrat per Administracions públiques, que aquesta sanció pugui ser econòmica, sinó que ha de consistir en una amonestació”.

Vaga als punts TMB

Precisament, els errors de la implementació de la T-Mobilitat, en especial la filtració de dades d’usuaris va comportar canvis en el sistema d’aconseguir-la, que ja d’entrada era complicat, i en la majoria de casos ha obligat a l’usuari a acudir de forma presencial a un punt d’informació TMB i també l’augment de les incidències derivades del seu ús -dificultats en la recàrrega a distància, per exemple- va comportar un augment gairebé exponencial de les visites dels clients als punts d’informació, cosa que va derivar en una sobrecàrrega de feina, raó per la qual els treballadors dels punts d’atenció de TMB, amb una plantilla d’una cinquantena de persones, es prepara per fer aturades parcials en protesta tots els dilluns a partir del 31 de gener.

Segons va avançar ‘betevé’ dimecres, les aturades previstes seran de 9.30 a 12.30 h i de 17 a 20 h i l’objectiu serà denunciar la sobrecàrrega de feina en els quatre punts d’informació de la xarxa del metro, situats a les estacions d’Universitat, Diagonal, la Sagrera i la Sagrada Família. De fet, els treballadors han assenyalat que el passat desembre, en un moment àlgid de difusió de contagis per la variant omicron de la covid, les baixes van arribar fins al 60% de la plantilla, i, així i tot, no es va organitzar cap substitució.