Canviar el carrer del Coronel Sanfeliu, del barri del Clot de Barcelona, pel de carrer Guillem Agulló, o cosa que és el mateix, substituir un militar colonialista destacat en les guerres de Cuba i Filipines del segle XIX pel d’un militant antifeixista i independentista assassinat ara fa 30 anys al País Valencià. Aquesta és la proposta que fa anys que reclama la societat civil i també diversos partits polítics. Si dimarts ho va demanar ERC, aquest dimecres ho ha reclamat, més aviat, “exigit”, la CUP, per boca de l’alcaldable d’aquesta formació, Basha Changue, a les eleccions municipals del 28 de maig.

La candidata de la CUP considera que hi ha “una necessitat de canviar la imatge que projecta la ciutat”, que es reflecteix també en els noms dels carrers, i ha acusat l’actual govern municipal “d’instrumentalitzar el nomenclàtor pels seus interessos publicitaris”. Per això, tot i mostrar-se d’acord en la política de feminitzar els noms dels carrers, ha defensat la necessitat de dedicar un carrer a Agullló, quan ja han passat trenta anys de la seva mort i almenys set des que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar dedicar una via a la seva memòria. “Exigim el canvi de nom pel de Guillem Agulló”, ha assenyalat Changue aquest dimecres.  

roda premsa CUP canvi nom carrer coronel sanfeliu a Guillem Agulló / Foto: Carlos Baglietto
El carrer Coronel Sanfeliu ha perdut, almenys simbòlicament, el seu nom a favor de Guillem Agulló / Foto: Carlos Baglietto

Així mateix, la candidata de la CUP ha recordat que el moviment veïnal ha recollit milers de signatures i compta amb l’adhesió de 90 entitats a la campanya ‘Fora el coronel’ per substituir el nom del carrer Coronel Sanfeliu, situat a la part posterior del mercat del Clot, pel de Guillem Agulló, tot assenyalant que Sanfeliu era un militar “especialitzat en contrainsurgència” que va reprimir moviments d’alliberament a Cuba i Filipines. De fet, Changue ha convocat els mitjans al carrer en qüestió, que per a l’ocasió lluïa cartells dedicats al jove militant antifeixista tapant els oficials dedicats al Coronel Sanfeliu.

"Moneda de canvi"

Changue també ha recordat que el declarat autor material de l’assassinat d’Agulló, Pedro Cuevas, només va complir “quatre anys dels catorze de presó als que va ser sentenciat”. Per tot plegat, la CUP demana a l’actual govern municipal que es faci efectiu el canvi de nom. Segons Changue, “en la dinàmica de construir referents comuns, és inconcebible que l’Ajuntament de Barcelona utilitzi el nomenclàtor de la ciutat com a moneda de canvi amb els moviments socials prometent noves propostes de noms que mai s’acaben de materialitzar”, com ha passat en aquest cas.