Només 48 hores abans que Barcelona tingui un nou alcalde, Jaume Collboni ha presentat oficialment la seva candidatura per aquest càrrec i ha reclamat generositat als comuns d'Ada Colau, que havien descartat regalar els seus vots als socialistes si no hi ha un pacte d'esquerres. Després de constatar que ERC està més per investir Xavier Trias com a cap de la llista més votada el 28-M i optar per un front independentista i no d'esquerres, Collboni ha clamat perquè els comuns donin suport a la seva candidatura i ha promès que si ell acaba sent batlle, els d'Ada Colau formaran part del seu govern municipal. Aquests dos partits sumen 19 regidors, a 2 de la majoria absoluta i, per tant, un altre partit hauria de votar-lo. Per això, aquest missatge no només va dirigit a Coalu, sinó també al PP. Però cal tenir en compte que Daniel Sirera havia lligat el seu suport a Collboni a què Colau i el seu equip no formessin part del govern municipal. Amb les paraules de Collboni, que s'ha compromès a un govern de coalició, aquesta possibilitat es complica encara més. 

En un acte a la seu nacional del PSC i davant els regidors del seu partit, Collboni ha assegurat que dissabte hi haurà dues opcions damunt la taula: que el nou alcalde sigui o bé Xavier Trias o bé ell. Per això, en un missatge dirigit tant als comuns com als populars, un mes abans de les eleccions generals i després que els ministres del PSOE hagin insistit a dir que Xavier Trias és el candidat de Carles Puigdemont. "Qui no voti el candidat del PSC està permetent que el candidat de Junts sigui el batlle de Barcelona", ha advertit, en referència a Trias. 

 

Collboni descarta "ocurrències" i clama per un alcalde fort 

Collboni també s'ha referit a la proposta de Colau de repartir-se l'alcaldia entre ells dos i també Ernest Maragall com una mesura gairebé a la desesperada per aconseguir un pacte d'esquerres pel qual aposten els comuns. En aquest sentit, el socialista ha assegurat que el que necessita la ciutat és un alcalde estable i un govern que governi. "Ens correspon estar a l'altura del mandat democràtic i fer-ho amb rigor i sense ocurrències, perquè el desencís amb la política arriba quan la ciutadania ens veu incapaços d'arribar a acords", ha reflexionat. Per això, també s'ha reivindicat com al líder de la força d'esquerres més votada i ha subratllat que només un regidor separa Trias per Barcelona i el PSC. 

Collboni lamenta que la direcció nacional d'ERC hagi impedit un govern progressista


El candidat socialista s'ha referit també a Ernest Margall, però més concretament als líders del seu partit, que van descartar-lo "massa ràpidament". "Barcelona mereix un govern d'esquerres i això era possible, però deixem-ho clar, si ERC li donava suport d'entrada", ha reflexionat, recriminat que els republicans han optat per un front independentista a la ciutat: "Si dissabte això es confirma, tindrem un govern en minoria i incapaç de governar que ens porta al passat". 

Tot i que inicialment Collboni ha assegurat que la seva candidatura és coherent amb el que va dir en campanya, ràpidament ha canviat el discurs i ha puntualitzat que ho serà amb el que va expressar la nit del 28-M, després de rebre més de 130.000 vots i ser segona força: que no renunciaria a l'alcaldia. Durant les dues setmanes prèvies s'havia limitat a assegurar que guanyaria les eleccions i que si no ho feia, aniria a l'oposició, cosa que no s'ha acabat traduint a la realitat, com ha confirmat avui amb la seva candidatura.