L'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, segueix apel·lant a Esquerra Republicana de Catalunya i el PSC per fer un front comú progressista i evitar que Xavier Trias sigui alcalde. L'última proposta per seduir les dues formacions ha estat la de compartir l'alcaldia entre ella, Jaume Collboni i Ernest Maragall. En una entrevista a RTVE aquest dimarts al matí, ha sostingut que Maragall podria ocupar l'alcaldia el primer any de mandat, ella el següent any i mig i que Collboni finalitzés la legislatura com a alcalde durant un altre any i mig. 

"És cert que no és habitual una alcaldia compartida, és cert que ara tenim un panorama polític més fragmentat", ha reconegut, tanmateix, ha defensat que les tres formacions han pogut arribar a acord en el passat. L'alcaldessa en funcions ha afirmat que tant Maragall com Collboni s'han mostrat disposats a continuar-ne parlant després que Colau els hagi plantejat la seva proposta. A més, l’encara alcaldessa ha assegurat que aquesta seria una "forma pragmàtica, realista i viable" per evitar que governin les polítiques "neoliberals" de Xavier Trias.

Els terminis s’esgoten

Tot i que Colau va prometre discreció durant les negociacions amb els altres partits, el fet és que aquesta proposta s'ha expressat de forma pública i la mateixa Colau ha admès que els seus eventuals socis de govern ja han expressat "recances i desconfiances mútues" davant la fórmula proposada, però també és cert que els terminis s’esgoten, ja que el ple de constitució de la nova corporació municipal i la investidura del nou alcalde o alcaldessa tindrà lloc aquest dissabte, a condició que Vox no presenti un recurs contenciós que obligaria a ajornar el ple fins al 7 de juliol. Paradoxalment, el partit d’extrema dreta podria donar oxigen a les negociacions entre els partits d’esquerres si finalment opta per forçar l’ajornament de la investidura.

Sigui com sigui, la proposta de Colau de repartir-se l’alcaldia amb ERC i PSC respon a la seva intencionalitat de trobar “fórmules imaginatives”, però també un reflex de la seva intenció última, la de conservar l’alcaldia encara que sigui fraccionada. En aquest sentit, el guanyador de les eleccions, Xavier Trias, ja ha advertit diverses vegades que Colau "no accepta haver perdut les eleccions". Dijous passat, l’exalcalde va recordar que "ja li va passar amb la victòria del senyor Maragall, a qui li van fer una cosa vergonyosa" i va insistir que segons el resultat de les eleccions, hi ha una clara majoria de barcelonins que volen un canvi de model.