El puzle per investir un alcalde a Barcelona s’ha convertit en un laberint de difícil solució. I en aquest context, els dos regidors del PP de Daniel Sirera poden fer decantar la balança cap a un costat o un altre. El líder del PP i candidat a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, ha negat que el seu partit contribueixi a un govern a l’Ajuntament de Barcelona encapçalat per Xavier Trias, tal com han suggerit en els últims dies els ministres de Pedro Sánchez: “El PP té molt clar que no votarà Trias perquè no estem d’acord amb Junts; no donarem suport a un govern independentista”.

A Feijóo tampoc li agrada la suma Collboni-Colau com a coalició de govern, “tampoc donarem suport a un govern populista”, ha dit fent referència a la líder dels comuns, a qui ha reclamat que s’aparti per possibilitar un acord amb el PP. “Si Colau no forma part del govern seria un pas important”, ha explicat aquest dimecres en una entrevista a Es Radio, on ha recordat que s’ha ofert al PSC per formar “un govern constitucionalista”. “M’han traslladat que amb el PP no es pacta res”, ha assegurat el cap de l’oposició espanyola.

El pacte PP-Vox a València: “Hem de garantir l’estabilitat”

El líder del PP ha fet un exercici de gimnàstica discursiva per justificar el pacte del PP amb Vox al govern del País Valencià que desbanqui el Pacte del Botànic. En aquest sentit, Feijóo ha dit que el PP teixirà acords “amb aquells que garanteixin estabilitat” i “evitin repetir eleccions a l’agost”. A més, ha fet responsable el PSOE de “no voler donar suport” al futur president valencià, en negar-se a deixar governar la llista més votada. “Mazón ha tret molt bons resultats, serà el president de la Generalitat i li pertoca a ell establir les condicions per donar estabilitat i governabilitat a la Comunitat Valenciana”, ha afirmat Feijóo.

Ha posat d’exemple el cas de Cantàbria, on el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) s’abstindrà per defugir la influència de Vox i contribuir al govern monocolor del PP. “S’acordarà una abstenció del PRC i guanyarà la llista més votada. Si això hagués passat a la Comunitat Valenciana no hi hauria necessitat d’aquest acord”, ha insistit per justificar la seva argumentació. Preguntat per si aplicarà la mateixa fórmula en el cas que guanyi les eleccions del 23 de juliol, Feijóo ha fugit d’estudi i ha afirmat que només es vol plantejar l’escenari de govern en solitari. “El meu objectiu és aconseguir una majoria suficient per governar, no pactar amb Vox”. El cert és que en els pròxims dies es preveu una cascada de pactes de la dreta amb l’extrema dreta en ajuntaments i comunitats autònomes.