Onze dies després de la celebració de les eleccions municipals en què Jaume Collboni va quedar segon per darrere de Xavier Trias, el socialista no es rendeix i, tal com va advertir la nit electoral, es presentarà a la investidura per ser el nou alcalde de Barcelona. La seva intenció encara és, tot i el rebuig que ha mostrat ERC i el seu candidat Ernest Maragall, una majoria “forta i estable” d’esquerres i que estigui conformat pels 24 regidors que sumen socialistes, comuns i republicans. Segons ha expressat Collboni en el consell de la Federació de Barcelona del PSC, si bé el guanyador de les eleccions va ser Xavier Trias, els ciutadans de Barcelona han votat majoritàriament forces progressistes i no independentistes. Ha estat llavors, quan ha interpel·lat directament ERC per recriminar-los que “si el resultat de la investidura fos un govern del front independentista que a hores d’ara defensa ERC, això suposaria un pas enrere en la superació del conflicte polític i de la política de blocs”

Seguint en la mateixa línia, i assenyalant que un govern municipal liderat per Trias tindria només 11 regidors o un màxim de 16 si s’arribés a un acord amb ERC, Collboni ha advertit que tot plegat suposaria “condemnar Barcelona a la ingovernabilitat”. Per això mateix, s’ha erigit representant de “tota la gent que vol un canvi de progrés i no mirar enrere”, sinó mirar al futur amb confiança i optimisme. Collboni, que ha estat rebut amb una ovació i a crits d’alcalde ha deixat ben clar que, com a cap de llista de la primera força de progrés, manté la seva candidatura a la investidura i que, fins llavors, continuarà parlant amb tothom excepte amb la ultradreta. Si no hi ha cap novetat, aquest ple s’hauria de celebrar el pròxim dissabte 17 de juny, però un nou recurs de Vox per demanar el recompte dels vots nuls podria endarrerir-lo fins al 7 de juliol. 

Collboni, obert a negociar amb tothom menys amb Vox

D’ençà que es van celebrar les eleccions municipals, Collboni ha anat mantenint converses amb la resta de partits, però havia limitat molt les seves declaracions. De fet, des del passat 30 de maig, quan va assistir a la reunió del Cercle d’Economia, no s’havia tornat a pronunciar, ni tan sols amb el recompte de vots del passat divendres. Amb les declaracions d’avui, redobla la seva aposta per un tripartit progressista a la capital, pel qual els comuns han demostrat la seva predisposició total i han insistit en les negociacions. En canvi, des d’ERC s’han posicionat a favor de fer alcalde Xavier Trias com a partit més votat en les eleccions municipals.

En canvi, reiterant la importància d’un govern “progressista i d’esquerres”, ha posat en un segon pla la possibilitat que siguin els vots dels regidors del PP de Daniel Sirera els que permetin la seva investidura. Mentre els ministres socialistes critiquen Alberto Núñez Feijóo per fer alcalde el candidat de Carles Pugidemont, Collboni només s’ha referit a un govern d’esquerres, mentre, això sí, ha obert la porta a negociar amb totes les formacions excepte Vox.