Queda clara l’estratègia del govern espanyol de desgastar el PP a través de Carles Puigdemont: els socialistes han creat un relat en el qual, si el PP no entrega els seus vots al PSC, estarà donant suport a Trias. És a dir, a l’independentisme i a Junts per Catalunya. És a dir, a Puigdemont. “El PP es pot convertir en el PPP, Partit Popular de Puigdemont, perquè els senyors de dretes, patriotes de nyigui-nyogui, prefereixen un alcalde independentista que un de socialista”. És l’argument que aquest dijous ha utilitzat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per demanar als populars que el pròxim dissabte votin a favor de l’alcaldia de Jaume Collboni.

La situació és la següent: els vots del PP poden ser claus a Barcelona i els socialistes pressionen el partit d’Alberto Núñez-Feijóo perquè entregui els seus vots a Jaume Collboni i no es quedi de braços plegats, cosa que convertiria en alcalde de la capital catalana a Xavier Trias. És per això que Bolaños ha afirmat aquest dijous que “Barcelona pot ser l'estocada final a la credibilitat d’Alberto Núñez-Feijóo".

Les declaracions de Bolaños, però, han arribat una estona més tard que el PP anunciés que sí que intenten un pacte in extremis amb el PSC per tal que sigui Collboni i no Trias qui sigui l’alcalde de Barcelona durant la pròxima legislatura. El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha explicat que aquest dijous a primera hora ha començat una reunió entre el candidat del PSC i el popular Daniel Sirera per explorar un acord. Ara bé, el pacte implicaria que els comuns se sacrifiquessin i no entressin al govern barceloní. “Tothom ha de renunciar una mica”, ha justificat el líder dels populars a Catalunya.

Fernández ha fet valdre, per exemple, que al PP tampoc no li agrada gens la idea de fer alcalde un candidat socialista. “Però el que volem és un govern constitucionalista”, ha afirmat, en referència al rebuig que els genera una ciutat governada per l’independentisme. Segons el líder del PP català, esborrar la possibilitat que Trias sigui alcalde de Barcelona per tal de col·locar-hi Collboni és un “acord sensat”.

Trias i els “independentistes de Puigdemont”

No és el primer cop que el govern espanyol introdueix aquesta setmana el nom del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, per fer pressing al PP. La primera que ho va fer va ser la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, utilitzant el terme “independentistes de Puigdemont” en to despectiu per denunciar la passivitat dels populars a la capital catalana.

També ho ha fet el ministre de Cultura, Miquel Iceta. El també ex primer secretari del PSC va lamentar que el PP pugui convertir en alcalde “al candidat de Puigdemont”. Des de la sala de premsa de La Moncloa, va denunciar “contradiccions” dels populars per haver-se queixat durant tota la legislatura dels pactes de Sánchez amb l’independentisme català i basc i no moure ara cap dit, cosa que pot convertir a Xavier Trias en batlle de Barcelona.