L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebutjat retirar les Medalles d'Or de la ciutat a l'expresident espanyol, Felipe González i l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Rafael Vera, al·legant que no pot retirar-les. Així ha respost a un prec presentat per JxCat al plenari d'aquest divendres que ho demanava després de la publicació de l'informe de CIA sobre els GAL. Com a contrapartida Colau a ha proposat "un debat seriós i en profunditat” per decidir amb quins criteris s'han de retirar o no els guardons de l'Ajuntament.

Davant d'aquest posicionament, la líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat, en castellà que "todos sabemos lo que pasó" i ha prosseguit lamentant que la ciutat no pot "honorar els que han estat darrere de segrestos, tortures i assassinats". Sobre el debat per retirar o no guardons de l'Ajuntament, Artadi ha recordat a l'alcaldessa que el consistori ja va retirar les medalles a Jordi Pujol i Cristina de Borbó per haver estat esquitxats per casos de corrupció, o a l'exalcade Miquel Mateu pel seu passat franquista.

Artadi també ha afegit i lamentat que Colau no "s'atreveixi" a iniciar cap tràmit. "En el cas del senyor Felipe González i Rafael Vera l'honorabilitat no hi és i Barcelona no ho hauria de permetre", ha dit. La regidora de JxCat també ha lamentat que "a ningú li ha interessat arribar fins al final de quina és la veritat" i ha assegurat que perquè Barcelona es posicioni sobre González no cal una sentència, "com no va caler amb Pujol o la infanta Elena".

Rebuig al terrorisme

L'alcaldessa també ha mostrat el seu "rebuig absolut a qualsevol forma de violència o terrorisme" i ha mostrat el suport a totes aquelles comissions d'investigació on pertoqui aclarir-ho. Amb tot, Colau ha reblat a Artadi que la revocació d'una medalla no es resol amb un prec, ja que ha de ser una iniciativa del ple. "És un debat de tots els grups, no una qüestió que es pugui resoldre amb un prec", ha explicat.

De fet, Colau ha indicat que arran del prec de JxCat ha revisat quines medalles s'han donat en el passat i ha vist que amb els Jocs Olímpics se'n van donar "en massa". Així, ha destacat que es van distingir persones com Luis Roldán, Josep Lluís Nuñez o Sixte Cambra. "Val la pena que fem un debat ben fet i revisem totes les medalles, no només la de Vera, també la de Roldán, la de Josep Lluís Nuñez i qualsevol altre que tingui una condemna", ha conclòs.

Nou emplaçament pel tall de la Meridiana

D'altra banda, Colau ha afirmat que el consistori ha mostrat disposició des de la Guàrdia Urbana per oferir alternatives o fer mediació entre els col·lectius afectats pel tall de la Meridiana. "Creiem que s'ha dapostar per la mediació i buscar un emplaçament alternatiu que faciliti la llibertat d'expressió", ha dit Colau al plenari interpel·lada sobre aquesta qüestió per Barcelona pel Canvi.

Des de Barcelona pel Canvi, la regidora Eva Parera ha assegurat que la "paciència" dels col·lectius afectats està "arribant a un límit" i ha demanat que s'actuï. Parera ha demanat "quines mesures ha adoptat l'Ajuntament davant dels reiterats talls de l'avinguda Meridiana a càrrec dels CDR".