El grup municipal de Junts per Catalunya demanarà a l’Ajuntament de Barcelona que retiri la Medalla d’Or a Felipe González, expresident del govern espanyol, per “la seva implicació en la creació del GAL”. La formació ha avançat aquest dimarts que ho sol·licitarà com a prec en el ple municipal del mes de juny. Serà el proper divendres 26. 

Concretament, la cap de llista de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, demanarà a l'alcaldessa Ada Colau que iniciï els tràmits pel procediment de retirar la Medalla d'Or a González, així com la medalla d'honor Barcelona 92 a Rafael Vera per la implicació de tots dos en la creació del GAL.

Artadi defensarà al ple divendres "la idoneïtat d'obrir el procediment de retirada de la màxima distinció de la ciutat", argumental en el comunicat. JxCAT considera que les informacions desclassificades de la CIA asseguren que el 1984 González -que va ser president entre 1982 i 1996- estava "darrere de la creació de la banda terrorista Grups Antiterrotistas d'Alliberament (GAL)".

Artadi recorda que el 1998 Vera va ser condemnat "per la participació d'en segrest de Segundo Marey" i adverteix que la sentència del Suprem apunta Vera juntament amb altres "membres del PSOE d'Euskadi i la cúpula de l'Ministeri de l'Interior" com els creadors del GAL. "El grup JxCAT recorda que els GAL van cometre 27 assassinats, diversos segrestos, desenes de ferits i nombroses danys materials", apunten.

No seria indèdit

La retirada de la Medalla d'Or de la ciutat a Felipe González no seria un cas inèdit. L'Ajuntament ja va retirar la seva màxima distinció a Cristina de Borbó per ser acusada de corrupció, al president Jordi Pujol, tot i que al 2014 li va retornar- i a generals i polítics franquistes, com el mateix Francisco Franco, l'exministre Rodolfo Martín Villa i Luis Carrero Blanco.