Les controvertides superilles i Barcelona Energia, l’empresa elèctrica municipal barcelonina, són les principals accions del govern municipal de la capital de Catalunya que l’alcaldessa, Ada Colau, ha posat com a exemples d’èxit a nivell local en la lluita contra el canvi climàtic. Colau, que ha participat aquest dimecres a primera hora de la tarda en una taula de ciutats en el marc de la Cimera Mundial del Clima de les Nacions Unides (COP26) al costat de Sadiq Khan, alcalde de Londres, Yvonne Aki-Sawyerr, alcaldessa de Freetown (Sierra Leone) i Carolina Schmidt, ministra de medi ambient de Xile, ha defensat que la lluita contra el canvi climàtic ha d’anar de la mà de la “justícia climàtica”.

“La COP-26 té dos grans reptes -ha apuntat Colau en la seva intervenció-, el primer és reduir les emissions en els propers anys de manera decidida i valenta, i el segon és el de la justícia climàtica”. en aquest sentit, l’alcaldessa de Barcelona ha assegurat que cal fer la “transició climàtica amb justícia social, perquè seria inacceptable que augmentés més la desigualtat al planeta”. “Cal aprofitar la lluita contra el canvi climàtic per reduir la desigualtat”, ha afegit.

Doble estratègia ciutadana

En la seva exposició, Colau ha volgut posar dos exemples d’aquesta doble “estratègia ciutadana” aplicats a Barcelona, d’una banda les superilles, un model que cap grup de l’oposició al consistori accepta com a vàlid, però que per a l’alcaldessa és un èxit a l’hora de “trensformar la ciutat” per mitjà d’accions conegudes com augmentar el verd, reduir cotxes i contaminació i reforçar el transport públic i la bicicleta, tot assegurant que “està comprovat” que això reforça "el comerç i l’economia local”, malgrat que hi ha estudis que demostren el contrari.

De fet, Colau ha insistit que Barcelona és “la capital del nostre país, Espanya, amb major inversió en transformació urbana, i sense deixar ningú enrere”, i ha assenyalat com a exemple de justícia social que la reducció de la contaminació vagi acompanyada de l’augment de l’habitatge social.

El segon exemple ha estat l’empresa Barcelona Energia, una empresa pública comercialitzadora d’energia que l’oposició considera un fiasco, ja que pràcticament no té clients a banda del mateix ajuntament que la promociona. Amb tot, per a Colau és un trumfo presentar aquesta empresa en tant que només es comercialitza “energia cent per cent renovable”, la qual cosa significa que “els llums de la nostra ciutat s’il·luminen amb energia renovable i alhora hem evitat milers de talls d’energia a les famílies més vulnerables”.

“Aquest és l’esperit que volem encomanar en aquesta cimera”, ha reblat Colau, per insistir que malgrat que hi hagi països responsables d’emissions que no participen a la cimera, això no ha de ser cap excusa. “Més que mai ens cal cooperació, lideratge i innovació i dir que ‘sí que es pot’”, ha reblat Colau per tancar la seva intervenció.

 

Imatge principal: Ada Colau amb altres alcaldes de la xarxa de ciutats C-40 que participen a la COP-26 / ACN