Al ple municipal d’aquest mes d’octubre de l’Ajuntament de Barcelona s’ha escenificat el rebuig de tots els grups de l’oposició a la mesura de govern per implementar el Model Superilla, un seguit d’actuacions que vol transformar la ciutat a cop de recuperar per a la ciutadania l’espai que ocupen els vehicles privats, ja sigui a través d’eixos verds com els que es volen implantar en diversos carrers de l’Eixample, les conegudes i controvertides actuacions d’urbanisme tàctic o la creació de noves superilles.

Tot i tractar-se d’un dels projectes estrella de la coalició de govern de comuns i socialistes, el fet és que cap partit tret del BComú i PSC dona suport a aquest model, tot i que, en tractar-se d’una mesura de govern, l’oposició només tenia capacitat de fixar el seu posicionament, que ha estat en tots els casos, negatiu.

La segona tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat aquesta mesura executiva apuntant que “no tenim planeta B ni ciutat B” i que el Model Superilla és un “projecte transformador de Barcelona” que ja es pot palpar en el terreny amb fets com el Bicibus, que cada divendres permet que desenes de nens de l’Esquerra de l’Eixample vagin al col·legi en bicicleta: “Això és l’esperit Superilla Barcelona”, ha afirmat Sanz, que ha defensat la necessitat de “regenerar Barcelona de forma integral”.

Comparació amb Cerdà i Bohigas

De fet, Sanz ha equiparat aquest nou model transformador amb els que en el seu moment van impulsar Ildefons Cerdà amb l’Eixample i Oriol Bohigas amb la transformació olímpica i ha arribat a afirmar que “tant Cerdà  com Bohigas van ser criticats en el seu moment, però van arriscar i van guanyar, aquest és un projecte guanyador que permetrà que el 2030 Barcelona sigui una ciutat referent en la transició ecològica”.

Tot i aquest discurs triomfalista, tots els grups de l’oposició han carregat contra aquest nou model urbanístic. Així, Jordi Coronas (ERC) ha titllat el govern municipal com “els campions del món en vendren’ns la mateixa idea set vegades i que semblin noves” i ha preguntat al govern municipal “quina diferència hi ha entre la Superilla Barcelona i el que s’ha fet al carrer Enric Granados?”. A més, ha considerat que el govern Colau-Collboni “s’oblida dels barris”.

Per la seva banda, Jordi Martí (JxCat) ha considerat el Model Superilla com “una estratègia que pot portar Barcelona al col·lapse” i ha acusat el govern municipal de fer “‘renders’ i poca cosa més” i ha llançat un advertiment: “No volem carrers pacificats de primera i carrers massificats de segona”, entenent que les superilles no fan més que desplaçar el trànsit als carrers adjacents.

Pel que fa a la resta de grups, Celestino Corbacho (Cs) ha indicat que l’únic que fa aquest model és “canviar el nom de les coses”. “Li diu eix verd al que sempre hem anomenat peatonalitzar un carrer”, ha afegit. PP, BCN pel Canvi i la regidora no adscrita Marilen Barceló també han mostrat la seva oposició al Model Superilla.

 

Imatge principal: Janet Sanz, aquest divendres al ple municipal / ACN