Barcelona ha activat l'emergència per nits tòrrides, després de dues matinades amb 28 graus. Com que es preveu que la situació continuï així en les pròximes nits, l'ajuntament ha engegat aquesta fase del Pla Calor —amb la qual es manté en alerta el Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB) per si cal fer alguna intervenció específica o algun trasllat puntual de persones vulnerables—. En aquest sentit, es proposa aquestes persones traslladar-se a refugis climàtics o al mateix CUESB. També s'ampliarà el seguiment de famílies vulnerables i s'establiran mesures per tal que evitin sortir al carrer, com el lliurament de ventiladors i la concessió de serveis d'àpats a domicili.

Així mateix, les persones vulnerables que determinin els serveis socials o d'urgències mèdiques i que ho acceptin voluntàriament podran ser traslladades a l'Espai Refugi del CUESB o d'altres disponibles. El CUESB pot ampliar l'oferta de pernoctació a aquelles situacions que es considerin d'urgència social. D'aquesta manera, el consistori ha informat que el centre va enviar aquest dilluns un SMS a 6.347 usuaris de serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona que estan detectats com a persones especialment vulnerables per tal d'informar-los de l'activació del pla.

De l'alerta a l'emergència per la calor

Prèviament a la fase d'emergència, i des del dia 19 d'agost, el Departament d'Urgències i Emergències socials va activar la Fase d'Alerta Calor Intensa per nits tòrrides del Pla Calor en arribar les temperatures nocturnes als 26 graus. Durant la fase d'alerta, desactivada en entrar a la d'emergència, el CUESB va atendre un total de 13 persones —a les quals va oferir allotjament a l'Espai Refugi del CUESB en la majoria dels casos o va atendre al seu domicili—.

La fase d'emergència s'activa quan la temperatura màxima és superior als 35,7 graus o si la mínima nocturna supera els 27,9 graus. Dilluns, l'Observatori Fabra ja va registrar 27,9 graus; aquest dimarts, a diversos punts de la ciutat s'han assolit els 28 graus. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) és que l'onada de calor s'allargarà fins divendres, però que fins aleshores les temperatures superaran els 40 graus a diversos punts del territori. És d'aquesta manera que el Departament d'Interior ha establert un seguit de restriccions per l'alt risc d'incendi, fins al punt que Protecció Civil no descarta tancar més parcs naturals davant l'episodi de calor.