Catalunya ha entrat aquest dilluns en una nova onada de calor, i així ho revelen els registres de temperatura. L'Observatori Fabra de Barcelona ha comunicat que aquesta matinada ha registrat una temperatura mínima de 27,9 °C. Segons han indicat els responsables del centre, en cas de confirmar-se com a temperatura més baixa d'aquest dilluns en acabar el dia, serà la segona mínima més elevada des que es tenen registres. El rècord es va registrar el 8 d'agost de 1923, amb 28,6 graus. Així mateix, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha informat que ha estat una matinada de temperatures "extraordinàries" a tot el territori. La major part del país ha registrat o bé una nit tropical, amb mínimes per sobre dels 20 °C, o bé una nit tòrrida, amb mínimes per sobre dels 25 °C. La mínima més alta s'ha registrat a Portbou, amb 30,2 °C.

Temperatures mínimes de rècord

A Lleida aquesta matinada també s'ha registrat una temperatura mínima de rècord. L'observador Armanda Álvarez ha comunicat a l'Agència Estatal de Meteorologia, que aquesta matinada ha registrat una temperatura de 24,2 °C. Així doncs, es tracta de la segona dada més alta registrada en els darrers 80 anys, després dels 24,9 °C, registrats el 18 de juliol del 2022.

La temperatura més alta registrada durant la matinada d'aquest dilluns ha estat a l'estació del Meteocat a Portbou, que s'ha enfilat fins als 30,3 °C. La dada més alta registrada mai va ser el 4 d'agost de 2018, quan es van arribar fins als 31 °C, que es va donar gràcies a l'entrada de tramuntana reescalfada que va fer pujar els termòmetres. 

Risc molt alt o extrem d’incendi forestal

Una trentena de comarques de Catalunya es troben en risc alt o molt alt d’incendi forestal. En la darrera actualització, els Agents Rurals fixen el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d’incendis, eleven a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i en deixen 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat. En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, des de la mitjanit de diumenge a dilluns implicarà el tancament d’accessos a parcs naturals. Els parcs naturals que en quedaran afectats són el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició —el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana—, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.