L'Ajuntament de Barcelona habilitarà tres punts liles a l'avinguda Maria Cristina, a la platja del Bogatell i al carrer Martí Franquès, a la Zona Universitària, per les festes de la Mercè. Cada un d'aquests punts proporcionarà informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBIfòbiques, i promourà la sensibilització, detecció i atenció de possibles situacions abusives i de violència masclista o sexual. El punt lila de l'avinguda Maria Cristina funcionarà les nits de divendres, dissabte i diumenge, mentre que el de la platja del Bogatell ho farà divendres i dissabte i el del carrer Martí Franquès la nit de diumenge. L'horari de tots serà de 22.30 a 4.00 hores. També s'habilitaran itineraris segurs.

Els punts liles actuen com a servei d'informació, sensibilització i acompanyament en cas d'abusos i agressions masclistes en espais d'oci contra dones i persones del col·lectiu LGTBI. El punt lila és un espai d'informació, identificació, visibilització i actuació contra les violències masclistes que pateixen dones i persones del col·lectiu LGTBI als espais de lleure. Té una funció pedagògica clara, amb l'objectiu de prevenir les violències especialment entre la població més jove en ambients de festa on sovint són més normalitzades i invisibilitzades.

Parelles itinerants que es desplaçaran

El dispositiu consisteix en un punt fix situat als voltants del concert, un espai proper amb una zona específica per acollir de forma reservada i diverses parelles itinerants que es desplaçaran entre el públic durant l'esdeveniment i que portaran armilles amb el lema 'No és no'. Enguany hi haurà 20 professionals treballant en la gestió d'aquests punts. En cas que es tingui constància d'alguna agressió, s'activarà el protocol establert. L'activació d'aquest protocol està coordinat amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, serveis sanitaris i serveis municipals d'atenció, així com amb la resta del personal municipal implicat en l'organització dels esdeveniments. A més, s'ha fet formació als responsables de seguretat d'aquests concerts.

Com ja es va fer per Sant Joan, la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les festes i cap al transport públic. Aquests se sumaran als itineraris permanents que ja té establerts la Guàrdia Urbana en diferents zones d'oci nocturns fins a les parades de transport públic més properes com són el Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. En aquests casos, les patrulles assignades al servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol classe de situació que puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels locals d'oci nocturn.