Després de dos anys de limitacions i restriccions per la pandèmia de la COVID-19, arriba la Mercè 2022 a Barcelona per omplir la ciutat de música, tradició i activitats culturals de tota mena durant els propers 23, 24, 25 i 26 de setembre. És per això que aquí teniu el programa de les millors activitats de la Mercè 2022.

🎉 La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la Festa Major de Barcelona
 

🎵 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls
 

En una nova i reforçada edició de la Festa Major de Barcelona, l'ambiciosa programació d'enguany pretén retornar als carrers de la ciutat comtal aquella cultura que ens va fer companyia durant els mesos de confinament. Concerts, balls, castellers, projeccions de cinema, espectacles pirotècnics o la tradicional cavalcada s'encarregaran de convertir molts dels racons més emblemàtics de la capital catalana en espais plens de talent —local i internacional—, innovació, art i diversitat.

A més, la ciutat de Roma serà present a moltes de les activitats, en ser la capital italiana la convidada d'aquesta edició. A continuació fem un repàs d'algunes de les millors activitats que el programa de la Mercè 2022 proposa als barcelonins i la resta d'assistents en la que es preveu una "festa del retrobament" força optimista.

Activitats per la Mercè 2022: castells, pregó i cultura popular

La Festa Major de Barcelona, la Mercè 2022 començarà el divendres 23 de setembre al voltant de les 17 h amb el tradicional repic de campanes de la Basilica de Santa Maria del Pi. El seguirà el pregó de la Mercè 2022 d'enguany des del Saló de Cent a les 19 h, del qual serà responsable la cineasta Carla Simón. "Una dona, jove, barcelonina [...] amb una mirada feminista", en paraules de l'alcaldessa Ada Colau. Quant a la cultura popular des d'una mirada també tradicional, tornen els Gegants de la Ciutat, l'Àliga, el Bou i la resta de personatges de l'imaginari festiu de Barcelona. També, hi haurà castellers durant el cap de setmana a la plaça de Sant Jaume:

  • Dissabte 24 de setembre a les 13 h: Diada amb els castellers de les colles de Barcelona, Sants, Vila de Gràcia, Sagrada Família, Poble-sec, La Jove, Sarrià i Esquerdats.
  • Diumenge 25 de setembre a les 12 h: Diada amb els castellers de les colles de Barcelona, Minyons de Terrassa i la Jove Xiquets de Valls.

Arts al carrer i a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm per la Mercè 2022

Les arts de carrer tindran també força presència en aquesta Mercè 2022. Les companyies locals, però també d'internacionals, dedicades a disciplines com la dansa, el circ i d'altres més innovadores ocuparan els parcs de la Ciutadella, de la Trinitat i de Joan Miró, així com indrets tan representatius de la ciutat com el Castell de Montjuïc o l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Repassem alguns dels actes que serviran d'aparador de les arts escèniques més destacats del programa d'enguany:

  • Al Parc de la Ciutadella, es podrà assistir al taller de dansa pizzica a mans de l'italià Andrea de Siena tant al migdia com a la tarda dels dies 24, 25 i 26.
  • Al cabaret del Castell de Montjuïc es reuniran diverses companyies de circ ucraïneses que han hagut de deixar el seu país per la guerra. L'espectacle tindrà lloc al migdia i tarda dels dies 24 i 25.
  • A l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, l'agrupació basca Ertza porta a l'escenari la reivindicativa mostra Otempodiz, que fusiona la dansa contemporània i l'urbana amb els balls africans, el mig dia i tarda dels dies 24 i 25.
  • El nou escenari del Parc de l'Aqüeducte de la Ciutat Meridiana s'estrena amb un espectacle d'humor a mans de l'ONG Pallassos sense Fronteres que tindrà lloc el diumenge 25.

⭐ Aquests són els concerts de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm per la Mercè 2022
 

Piromusical 2022: focs artificials per la Mercè a Barcelona

Torna, també, el tradicional Piromusical de la Mercè des de la Font Màgica de Montjuïc que il·luminarà un any més l'avinguda Reina Maria Cristina i servirà de cloenda per a les festivitats el dilluns 26 de setembre a les 22 h. Però, cal destacar que aquest any hi haurà també espectacles de focs artificials per la Mercè 2022 durant les dues jornades del cap de setmana a la platja de l'Espigó del Gas a mans de companyies pirotècniques italianes —en representació de la convidada Roma— en el que serà el XXIII Festival Pirotècnic Internacional de la Mercè.

🎇 Focs artificials per la Mercè 2022: horari i on veure el Piromusical

👀 On veure els focs artificials de la Mercè 2022: 5 miradors per gaudir el Piromusical
 

Les millors activitats de la Mercè 2022 fora del programa habitual

A banda de les activitats de sempre, la programació d'aquesta edició portarà algunes activitats a la ciutat de Barcelona que no deixaran a ningú indiferent. Destaca la Diada popular que se celebrarà durant el diumenge 25 de setembre pel 200è aniversari de la urbanització del Passeig de Gràcia. Hi haurà bastoners i geganters al matí, i la Tabalada i el Correfoc a la tarda i el vespre. La Mercè 2022 també es presenta força esportista, i és que després de la Cursa de la Mercè del passat diumenge 18, el dissabte 24 hi haurà una festa del fitness i el diumenge 25 es farà una jornada inclusiva que pretén potenciar la visibilitat de l'esport adaptat. Dilluns 26, el darrer dia de les festes, se celebrarà també a la plaça de la Catedral la Festa de l'Associa't, una trobada reivindicativa d'entitats barcelonines amb ràdio en directe.

🤸🏻‍♀️ Les millors activitats infantils de la Mercè 2022: què fer amb nens per Festa Major
 

Una altra novetat és l'aposta per la gastronomia. La Festa de l'Alimentació Sostenible "Terra i Gust" a la ronda de Sant Antoni que convidarà els assistents a gaudir de menjar i beure de manera sostenible, amb espais destinats a xerrades, tallers, activitats i inclús un escenari on hi sonarà música de tota mena per acompanyar l'esdeveniment. En la mateixa línia, neix "Jazz & Food", una celebració gastronòmica del talent local de què es podrà gaudir el dilluns 26 al a partir de les 12 h. En aquesta ocasió, el Moll de la Fusta rebrà food trucks, així com músics de l'escena local dedicats al jazz i el blues com la Damaris Gelabert o la Sofía Ribeiro, que posaran veu a cançons d'avui i d'ahir.