L'Ajuntament de Barcelona portarà a la Fiscalia l'atac de les clavegueres de l'Estat a Xavier Trias, després que aquest divendres s'hagi aprovat al Consell Plenari la proposta de Junts. La formació independentista havia demanat condemnar l'atac que havia rebut l'exalcalde per embrutar el seu honor i perjudicar la seva carrera política, així com dur el cas davant la Fiscalia i fer extensible la condemna als casos perpetrats contra Artur Mas, Pablo Iglesias i Podemos. La proposta ha comptat amb el suport d'ERC, els comuns, el PSC i Junts. Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita han votat en contra, mentre que el Partit Popular s'ha abstingut.

El portaveu del grup de Junts, Jordi Martí Galbis, ha destacat que la iniciativa pretén "acabar amb la impunitat de policies, jutges, funcionaris, periodistes i polítics que, mentre dinen, organitzen com arruïnar persones i com atemptar contra projectes polítics". La proposta inclou diversos punts, com ara "condemnar l’atac que per part de determinats estaments de l’estat espanyol va rebre en el seu dia l’alcalde Xavier Trias amb la creació de proves i casos de corrupció falsos per tal d’embrutar el seu honor i perjudicar la seva carrera política, tot iniciant les accions necessàries per dur aquest cas davant de Fiscalia en defensa del seu honor i els seus drets, com a antic alcalde de Barcelona i membre d’aquest Consell Plenari".

Els punts de la proposta de Junts

Però la iniciativa va més enllà i demana també el següent: per una banda, "condemnar així mateix tots els altres casos perpetrats per determinats estaments de l’estat espanyol, com per exemple contra l’expresident Artur Mas, l’exvicepresident Pablo Iglesias i Podemos"; per una altra, "reprovar tots els membres de les forces i cossos de seguretat, magistrats, polítics, treballadors de l’administració, periodistes i empreses periodístiques que hagin utilitzat, participat o encobert aquests fets en el si de l’estat espanyol"; i, finalment, "continuar compromesos com a ciutat i com a Consell Plenari en la defensa de la democràcia, la llibertat, l’estat de dret i les llibertats civils".

 

Martí Galbis ha vinculat la presentació de la proposta "als fets gravíssims" que s'han conegut durant les últimes setmanes amb el coneixement de les gravacions de l'excomissari José Manuel Villarejo, que confirmen "la guerra bruta de destacats estaments de l'Estat" tant contra líders independentistes com altres formacions i persones. "Fins a quin punt estem disposats a acceptar que continuïn produint-se fets tan greus sense que hi hagi una reacció, des de la política, però també des de la fiscalia? Fins a quin punt podem acceptar la impunitat dels que atemptem de manera organitzada contra drets fonamentals de persones, amb assetjament personal, com el que va patir Xavier Trias de manera indigna?", s'ha demanat.

El vot a favor d'ERC

El portaveu de Junts a l'ajuntament ha insistit en la idea que tothom es trobi "en una única direcció que és la condemna clara i rotunda sobre el que han fet determinats estaments de l'Estat". "No només l'anomenada policia patriòtica, també jutges, periodistes, funcionaris, polítics i empresaris, que es reuneixen amb l’objectiu de delinquir, i que mentre dinen, organitzen com arruïnar vides, com atemptar contra projectes polítics, com fabricar proves falses, i que els afectats no puguin tenir dret a defensa", ha afegit. Alhora, ha reiterat la necessitat "que deixi d'haver-hi impunitat". "Quan defensem l’alcalde Trias, en realitat ens estem defensem tots plegats, als 41 regidors d’aquest plenari i amb ells al conjunt de la ciutadania que representem", ha dit Martí Galbis, que ha afegit que "amb la votació d’avui, i l’aprovació de la proposició, demanem una condemna rotunda d’aquestes pràctiques delictives que van contra els drets civils i polítics de tots, i que tothom que tingui algun tipus de força, sigui polític, fiscal o policia, treballi perquè es pugui actuar contra aquests grups corruptes".

ERC s'ha posicionat en la mateixa línia que Junts. "Espanya té una crisi de legitimitat democràtica que no és nova. Les clavegueres són un perill per la democràcia. Els que governen no es poden posar de perfil. Per això sabem que haurem d’anar més enllà de les reprovacions", ha destacat Elisenda Alamany, en referència a la voluntat de portar-ho a la fiscalia. I ha afegit que els republicans sempre estaran "en la denúncia de la repressió". "Però sobretot ens trobaran on faci falta i seient-nos davant de qui faci falta per construir un país nou on els valors de la llibertat i la democràcia signifiquin alguna cosa", ha tancat.

La justificació dels comuns i PSC

En canvi, els comuns han retret que la formació independentista no hagi acceptat l'esmena per incorporar en el text la denúncia per la "guerra judicial que pateix el govern de la ciutat". Així ho ha explicat el tinent d'alcalde Jordi Martí, en referència a les querelles que ha rebut l'alcaldessa Ada Colau en els últims mesos. "Estem en contra dels atacs a la democràcia, però creiem que el millor compromís en aquest sentit és denunciar tots els atacs, no condemnar-los o posar-se de perfil segons ens convé. Si només denunciem aquelles males pràctiques que ens convenen i xiulem davant de les que no ens afavoreixen, no fem prou per reforçar el joc democràtic", ha conclòs. Recordem que, tanmateix, el grup d'esquerres ha votat a favor de la proposta de Junts. El regidor del PSC David Escudé s'ha mostrat a favor de la iniciativa perquè "va dirigida a investigar tot el que ha passat i a mirar cap al futur". També ha demanat "anar a una", ja que és l'obligació dels representants públics i la dels poders de l'Estat aclarir els fets.

Josep Bou (PP) ha reconegut la seva posició contradictòria en tant que ha condemnat l'atac a Trias, però no vol contribuir a atacar l'estat espanyol. Llavors, els conservadors s'han abstingut perquè Junts "resol unes notícies del senyor Villarejo" i les relacionen amb l'Estat i amb Espanya. Paco Sierra (Cs) ha justificat el vot contra per arguments similars: "Creiem que aquesta proposició és bastant oportunista i que és per iniciar la precampanya de Trias".  Així mateix, ha retret que ell i els exregidors Carina Mejías i Alberto Fernández Díaz van ser espiats pels Mossos d'Esquadra, segons els papers que es van trobar en escorcolls de la causa judicial contra el referèndum de l'1-O. "Vostès no perden ocasió, ni ERC, per atacar sempre a Espanya, per atacar sempre les institucions espanyoles", ha afegit. Eva Parera (Valents) ha dit que Junts s'hauria de preocupar del fet que Trias "va iniciar la tradició de pagar amb diners públics els ocupes" i no pas d'uns àudios d'una persona que està imputada. "Vostès venen aquí a rentar la imatge del seu precandidat", ha criticat. Finalment, la regidora no adscrita Marilén Barceló ha suggerit que Junts tingui un interès "ocult o no tan ocult" de precampanya.