Junts per Catalunya vol que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, prenguin mesures contra el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu després que es filtressin uns àudios en els quals admetia la “falsedat de les proves” sobre la titularitat d’un compte a Suïssa de l’exalcalde de Barcelona Jordi Trias. Es tracta d’uns àudios filtrats pel diari digital El Món en els quals Andreu té una conversa amb l’excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo.

Per tal de saber si l’òrgan de govern dels jutges o el Ministeri Públic tenen intenció d'actuar davant d’aquesta filtració que posa en encara més evidència les clavegueres de l’Estat, Junts per Catalunya ha registrat la compareixença dels seus màxims responsables tant al Congrés dels Diputats com al Senat. De fet, el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull s’ha aliat amb la CUP, i els anticapitalistes també han sol·licitat la compareixença de Lesmes i Delgado davant la Comissió de Justícia de la cambra baixa, mentre que, en el cas del Senat, Junts ha registrat la petició en solitari.

Cal tenir en compte que aquest no és el primer cop que el nom del jutge Andreu apareix en un capítol sobre la persecució a l'independentisme. El jutge de l’Audiència Nacional va explicar quines eren les seves intencions de cara a la consulta del 9-N en un dinar amb Villarejo. El jutge era partidari de deixar fer la consulta per després detenir qui llavors era el president de la Generalitat, Artur Mas. En aquell dinar no només hi van participar Andreu i l’excomissari; també hi havia el cap del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), José Luós Olivera, amb el president de La Razón, Mauricio Casals, i l’empresari Adrián de la Joya.

Context: quan es va produir aquest dinar, el Tribunal Constitucional ja havia suspès la consulta del 9-N. En aquesta conversa, tots els presents es queixen de la suposada poca presència de tertulians de dretes que hi havia llavors a les ràdios i les televisions, en detriment de l’auge de Podemos. Tots els comensals consideraven que prohibir la consulta era un error, i que calia restar-hi valor. El magistrat Andreu anava un pas més enllà assegurant que el que s'havia de fer era deixar seguir la consulta, titllant-la de "pallassada", i després citar a declarar Artur Mas. La resposta de la resta és que Mas buscava "ser un màrtir".

Durant el dinar, els comensals van parlar irònicament de la consulta, i el comissari Olivera va lamentar que, tot i que s'hi ha apuntat, "no podrà votar". Villarejo continua fent broma i li pregunta a Olivera si s'ha apuntat per votar sota el nom de "Bob Esponja" o de "la rateta presumida". Olivera assegura que s'ha apuntat amb el nom de "Santiago Bernabéu. Hi ha 500.000 noms apuntats, i deu són meus", i riu.