La inseguretat és el principal problema dels barcelonins segons dades de l’enquesta de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Barcelona, presentada a finals de setembre. Encara més, s’ha desbocat en els darrers mesos, si l’any passat la inseguretat era el primer problema per un 14,5 cent dels barcelonins, enguany s’apropa perillosament a 1 de cada 5 ciutadans, concretament, el 19,1 per cent. A més, només un 20% de barcelonins denúncia els delictes dels quals són víctima, el que empetiteix les xifres reals de delictes, segons l'Enquesta de Victimització de 2022. I més enllà de les percepcions ciutadanes, les dades del Ministeri de l'Interior espanyol referides al primer semestre del 2021, conclouen que la capital de Catalunya és la primera ciutat en delictes entre la llista de municipis més grans, pel que fa a tot l'Estat espanyol.

COMISSARIA GUARDIA URBANA CIUTAT VELLA porta policia / Foto: Montse Giralt
Entrada de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana, al carrer Tàpies del Raval / Foto: Montse Giralt

Davant aquestes dades però, a l’Ajuntament de Barcelona els agrada exhibir unes altres, les que asseguren que els fets delictius han baixat a Barcelona aquest 2022 en comparació al 2019 en un 22%. Aquesta dada és la que ha servit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a treure pit en la presentació de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana al Raval i vendre Barcelona com una ciutat segura: “És falsa la imatge negativa que alguns volen donar -ha afirmat Colau-, i en això seré contundent: tenim una clara tendència a la baixa, amb una reducció dels fets delictius”, per afegir que la reducció és un “indicador de la bona feina que es fa dia a dia”.

Antiga seu del Consell Comarcal

La nova comissaria està situada al carrer Tàpies, 4, en un edifici que havia estat seu del Consell Comarcal del Barcelonès, un organisme desaparegut. Aquesta nova instal·lació permetrà esponjar la de la Rambla, que ara mateix acull molt més personal del que seria aconsellable. Amb tot, la instal·lació de la Rambla no es tancarà, de manera que la Guàrdia Urbana comptarà amb tres dependències a Ciutat Vella, sumant a les de Rambla i Tàpies la compartida amb els Mossos d’Esquadra al passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta. En total, a Tàpies s’han habilitat 2300 m² destinats a serveis policials, entre els quals atenció a la ciutadania, logística, serveis de policia de barri i el grup de delinqüència urbana.

COMISSARIA GUÀRDIA URBANA CIUTAT VELLA pati Collboni Colau / Foto: Montse Giralt
Presentació de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana al Raval, amb autoritats polítiques i policials / Foto: Montse Giralt

Més enllà de les característiques de la nova instal·lació policial, Colau ha volgut insistir en el fet que estigui situada al Raval, un barri amb “molta pressió turística i molta vida” que, segons la mateixa alcaldessa, té com a “efectes col·laterals els furts i els fets delictius”. Encara que ha assegurat que el govern municipal no vol ser “autocomplaent”, el cert és que el regidor del districte, Jordi Rabassa, encara ha estat més vehement: “Ciutat Vella és un districte segur i ho hem demostrat amb una feina importantíssima de prevenció que ha aconseguit una reducció del 22 per cent dels fets delictius”.

Pales detectores d’armes blanques

En tot cas, com a novetat davant els problemes de delinqüència del Raval i en especial pel que fa a l’augment d’agressions amb arma blanca, l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha donat a conèixer que la policia barcelonina es dotarà d’una trentena de pales detectores de metalls amb la finalitat de poder “detectar-les de manera no intrusiva”, que permetran comissar aquest tipus d’armes, com ara punyals, ganivets i matxets. Velázquez ha indicat que les noves pales es distribuiran a totes les unitats operatives, sobretot a les dels torns de “darrera hora de tarda i nit”.